Приключенията на смелия Раковски

18 март - 16 април 2021 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Credo Bonum

Галерия Credo Bonum

Изложбата е родена от желанието да се разкаже историята на този велик българин отвъд ограниченията на историческите клишета. Животът му е приключение, пълно с драматични обрати и неочаквани ситуации. Това е живот, изцяло посветен на мисията за освобождаване на отечеството България. Съвременният прочит на тази история ни позволява да го видим в нова светлина. Наречен във Вазовата "Епопея на забравените""мечтател безумен", Раковски е истински ренесансов човек.


Има интереси към историята, етнографията, фоклора, езикознанието, практикува близо 15 различни професии през сравнително краткия си живот. Той е борец за църковната свобода, просветното дело, публицист и поет, дипломат и адвокат. Идеите му са дръзки, енергията му безспирна, а размахът, с който начертава пътищата за освобождение от Османската империя, надскача възможностите на историческото време, в което живее.


Какво знаят днес българите за Раковски? Клиширана кратка информация, вървяща с чернобялата му снимка в учебниците. Определения като "революционер", "борец за освобождение на България", "възрожденец", но какво всъщност стои зад тези думи? Автоматичната употреба на името му е заличила очертанията на живия и вълнуващ човешки образ. Историята сякаш е премахнала страстта и любовта към отечеството, които са движили всички негови действия.


Днес, когато патриотизмът на българите е подложен на изпитание, имаме нужда да съживим образа на Раковски. Това би могло да стане само, ако този безразсъдно смел, умен и отдаден човек намери място си отново в сърцата и въображението на децата.


Изложбата разказва за живота на Георги Раковски, фокусирайки се върху шест момента от неговата история, представени като отделни глави на книга. Към всяка история върви и неговият образ, нарисуван от петима различни по възраст художници.


В изложбата участват: Лили Бенева, Станислав Беловски, Йосиф Шурелов, Рада Скумова, Надежда Каридова и Атанас Атанасов


Куратори: Весела Ножарова и Симеон Василев
Визуална концепция: Венелин Шурелов
Звукова среда: Иван Шопов
Анимация: Вероника Белчева (belronika)
Книжно издание: CHARK (Мила Янева, Андреа Попйорданова и Виктория Стайкова)
Обработка на текстовете: Мария Донева
Консултант-историк: Станислава Груева

Повече

Изложби

За душата

/ Филми 0
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK