Стоян Венев. Характери

12 април – 7 май 2021 г., Галерия Лоранъ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Натюрморт с книга, 1940-те, маслени бои, картон, 26,5 х 37,5 см

Натюрморт с книга, 1940-те, маслени бои, картон, 26,5 х 37,5 см

Изложбата представя колекция от непоказвани до момента произведения на Стоян Венев. Открити едва през 2016 г., тези ескизи запълват важен сегмент не само от неговата биография, но и от един специфичен за българското изкуство исторически отрязък. Годините на култа (между 1944 и 1956) са почти недостъпни за съвременните изследователи, защото голяма част от създадените тогава произведения са заличени от историята. Така и експериментите на Стоян Венев за формулиране на правдив и политически приложим творчески метод на художествения реализъм досега не са били обект на отделно изследователско внимание.


През 1940 и 1950-те Стоян Венев създава своите емблематични и преекспонирани по времето на социализма композиции като "Посрещане на Съветската армия", "Първият трактор", "Прощаване", "Завръщане" и други. Тази иконография има широко приложение в пропагандата на режима и като че ли основно на това се дължи стабилното присъствие на художника в историята на българската живопис. Реалистичните композиции на Стоян Венев са отделен преходен етап между два отчетливи периода в неговото творчество.


Първият е ранният живописно-карикатурен стил от 1930-те, който има всички характеристики на модерното светоусещане и синтезира критическата острота на немския експресионизъм с поетичната отстраненост на Парижката школа. Вторият разпознаваем период в творчеството на Стоян Венев - от началото на 1960-те до края на живота му, отново тематизира селския бит и тези два ясно разграничени един от друг периода са в основата на популярния мит за Стоян Венев като художник на народния хумор. Но има и опити Стоян Венев да се разгледа в аспект, различен от масовостта на карикатурното послание и през годините той е бил представян с пейзажи, ранни произведения, портрети, т.нар. "еротични" рисунки и други.


Настоящата изложба в галерия "Лоранъ" изважда на показ още една неизвестна досега част от творчеството на Стоян Венев. Изложбата съдържа 27 студии към композиции, пейзажи и натюрморти от периода на 40-те г. на ХХ в. С това галерия "Лоранъ" предлага собствен принос към изследването на творчеството на един от най-популярните български художници.


Изложбата се съпътства от каталог. Автор на текстовете е Галина Декова.

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK