Светлина

27 април – 16 май 2021 г., Галерия Контраст

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Контраст

Галерия Контраст

Изложба на Десислава Минчева и Хари Арабян в Галерия "Контраст"


Светлината като въздуха е невидима. Какво тогава обединява живописта на Десислава Минчева и стъклопластиките на Хари Арабян?


Опитът да уловят нетленното? Може би. При Десислава то е в изпълнените с мистична светлина, спокойствие и тишина, вглъбени в себе си портрети и интериори, в трептенето на сумрака, в който потъват или се осветяват от свещта образите, при Хари Арабян то е в самоизваяните като че ли от светлината пластики, избягали от оптиката, с погълнатата и отразена в тях въздушност.


Всеки от двамата автори върви по своя път, самотно навътре в себе си, спасявайки се от амортизацията на духовността и пълзящото стопяване на крехката индивидуалност. Така се постига свой собствен изказ и стил, покриващ възприетото от тях призвание на изкуството като своеобразно служение, посвещение.


"Самотност трябва, за да грееш", беше писал в "Сън за щастие" преди столетие Пенчо Славейков. Самотност трябва и за да усетиш и уловиш светлината, която прошарва гънките на дрехите, скрива се в сенките на драпериите, в браздите на времето по лицето в пастелите на Десислава Минчева; в състоянието на тъга в пластиките на Хари Арабян - в серията портрети, в безжизненото тяло на Спасителя при Свалянето от Кръста, в "Стъпките" на Йоан Кръстител, в експресията на "Слепците" по Брьогел и в полета на Нике. Светлината, тази невидима преграда между реалния и иреален свят, съпровожда пътя на двамата автори, за да ги обедини и раздели.


Названието на тази необичайна изложба този път не дойде от куратора на изложбата. То бе подадено от участниците в нея и продиктувано вероятно от желанието и те да се опитат да проникнат, както много преди и сигурно и след тях, в извънизмеримия свят, да загърбят реалността и така да се докоснат до истинското призвание на изкуството - познанието извън рационалността.


Светлина преди Великден.
Аксиния Джурова

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Контраст"

Адрес: ул. "Цар Самуил" №49

  • Вт. 27.04.21 - Нед. 16.05.21

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK