Приложно златарско изкуство

3 юни - 26 септември 2021 г., Музей за история на София

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Музей за история на София

Музей за история на София

Концепцията на изложбата "Приложно златарско изкуство" е разработена от екип на Регионалния исторически музей - София, начело с куратора Кателина Салтирова-Павлова. Занаятът е представен в ареала на българските земи и в контекста на систематизирана информация за конкретни произведения, някогашни работилници, както и съвременни майстори.


Включени са накити и предмети (свързани с бита, религиозния култ и др.), изработени от сребърни и други метални сплави, чрез разнообразни техники. Основните експонати са от периода XIX и първата половина на ХХ в. Връзката им с предходната епоха е онагледена посредством артефакти от ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ в.


Златарската работилница е разгледана освен чрез изработваните в нея произведения, и посредством инструментариума (клещи, менгеме, везни и др.), с който си служат майсторите. Принадлежностите са използвани за направата на златарски изделия в края на ХІХ и началните десетилетия на ХХ в.


Дейността на съвременни майстори златари е представена интерактивно. Обърнато е внимание на ръчно направени изделия, създадени чрез възпроизвеждане на стари модели, техники и технологии. Взети са под внимание двата съществени белега на произведенията - естетика и утилитарна функция.


Подготовката и реализацията на изложбата е резултат от партньорска инициатива. Регионалният исторически музей - София е организатор, домакин и основен участник. С експонати или фотоматериали партнират: Националният исторически музей, Националният археологически институт с музей при БАН, частният колекционер Антонио Василев и Фондация "Занаяти от тракийските земи". Използвани са и фотографии от личната колекция на Константин Чакъров.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Музей за история на София

Адрес: бул. "Бански" №1

  • Чет. 03.06.21 - Нед. 26.09.21

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK