Lapis specularis. Подземната светлина

30 юни – 26 септември 2021 г., Национален археологически музей - БАН

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Национален археологически музей - БАН

Национален археологически музей - БАН

Изложбата "Lapis specularis. Подземната светлина" на испанския артист Мигел Анхел Бланко представя произведения, изработени от Lapis specularis. Става въпрос за селенит или лунен камък - силно прозрачен кристализиран гипс, който предизвиква революция във всекидневието на древните римляни. Мигел Анхел Бланко за пръв път използва този удивителен камък като художествен материал и си поставя двойна цел: от една страна, да проучи пластичните и поетичните му качества, а от друга, да насочи вниманието ни отново към Древната история.


Тази изложба вече е гостувала в Националния археологически музей на Мадрид, в Националния музей за римско изкуство в Мерида, а с помощта на Институт Сервантес достига до Испанската академия в Рим и църквата "Света Еулалия де лос Каталанес" в Палермо. Чрез двайсет и четирите книги-кутии и серията ракли (композиции в железни кутии), изработени с lapis specularis, експозицията отдава почит на пътешествието на този удивителен камък от Испания до различните краища на Империята и пресъздава не само практическите му приложения, а и ритуалните му употреби. Подходът е по-скоро визионерски, отколкото археологически. Сега експозицията пристига в София, в древна Сердика, за да озари римските останки, съхранени в Националния археологически музей.
МИГЕЛ АНХЕЛ БЛАНКО. БИОГРАФИЯ


Природата е работната среда на Мигел Анхел Бланко (Мадрид, 1958). Най-значимият проект в живота и творчеството му "Библиотека на гората" започва през 1986 г. и се състои от книги кутии, които съдържат природни елементи (растения, минерали, животни, насекоми), сложени под стъкло и придружени от страници, които ни запознават с използваните материали с помощта на рисунки, гравюри или фотографски импресии. За автора книгите-кутии са микрокосмос, нови пейзажи, изразяващи природата в цялата ѝ феноменология и в цялото ѝ географско и символно богатство.


На 30 юни от 11:00 ч. в Централната зала на Националния археологически музей (пл. Атанас Буров, № 1) ще се проведе пресконференция в присъствието на артиста Мигел Анхел Бланко, директора на Институт Сервантес-София, Мария Луиса Сантос, и директора на Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Христо Попов.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Национален археологически музей - БАН

Адрес: ул. Съборна 2

  • Ср. 30.06.21 - Нед. 26.09.21

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK