Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти

8 септември – 7 ноември 2021 г., Софийска градска художествена галерия

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Волфганг Фолц © Кристо и Жан-Клод работят по проект "Чадърите", Ибараки, Япония, 1987-1988 г.

© Волфганг Фолц

Волфганг Фолц © Кристо и Жан-Клод работят по проект "Чадърите", Ибараки, Япония, 1987-1988 г.

"Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти" се нарича ретроспективната изложба с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, която ще бъде открита в Софийската градска художествена галерия. До 7 ноември ще имате възможност да видим някои от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод, както и уникални кадри, запечатали моменти от живота им. Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата.


Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 24 проекта през над петдесетгодишния си творчески път. Това са проекти, които за миг променят света. Сякаш времето спира и заедно с художниците можем да се пренесем в една позната, но и различна, по-красива реалност.


През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше. Едва през 2015 година с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип, в лицето на Владимир Явашев, по повод 80-годишнината на артиста в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г.


Това бе първата голяма изложба на двамата художници в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц.


Изложбата Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти, от една страна, дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.


През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип ще завърши, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 г. и се осъществява през 2021 г. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и всеки ще може да я види, макар и за кратко - 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който все още можем да съпреживеем на място, макар и без автора му.


Този жив обект, маркиращ края на пътя на Кристо и завършен в чест на световния артистичен тандем, вдъхнови и нас да подготвим тази изложба с фотографии на Волфганг Фолц - твореца, който се превръща в неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод.


За Волфганг Фолц
Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е директор на проекта Опакованият Райхстаг, Берлин, 1971-1995 г., заедно с Роланд Спекер, и на Опаковани дървета, Риен, Швейцария, 1997-1998 г., с Джоузи Крафт. Фолц e бил отговорник на проекта Стена от 13 хиляди петролни варела, Газометър Оберхаузен, Германия, 1998-1999 г., и Големият въздушен пакет, Газометър Оберхаузен, Германия, 2010-2013. Тясното му сътрудничество с Кристо и Жан-Клод довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.


Изложбата Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти представя четиридесет и седем цветни и черно-бели широкоформатни фотографии. Куратор: Матиас Коденберг.


Издаването на каталог и съпътстващите събития - кинопрожекции, лекции и турове с кураторите, ще обогатят изложбата, която е част от проекта на Столична община "Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла".

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK