RASSIM

28 септември – 31 октомври 2021 г., Галерия "Васка Емануилова"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Васка Емануилова"

Галерия "Васка Емануилова"

Самостоятелната изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова" представя развитието на концепцията за изкуство на художника, показвайки произведения от различни серии и периоди на творчество. По-ранните от тях са част от колекцията за съвременно изкуство на Софийска градска художествена галерия. Поставени редом до скулптурите на Васка Емануилова произведенията на RASSIM® създават невидими пространствени и исторически връзки по отношение на интереса към човешкото тяло, в търсенето на естествения материал и класическото изкуство.


RASSIM® е автор, който публиката познава още от 90-те като активен участник на сцената за съвременно изкуство в страната. Той е един от проводниците на езика на пърформанса и боди арта в българското изкуство, превръщайки собственото си тяло в инстумент за творчество. По-ранните произведения на художника носят белезите на социалния и културен контекст на трансформация на обществото, изпълнен с психологически контрасти и воля за промяна.


Макар да създава произведения в съвременността, през годините RASSIM® показва дълбоко класическо отношение към изкуството, отвъд относителността на значенията и игрите на постмодернизма. В по-новите си творби той се завръща към платното и живописта като поле за създаване на "шедьоври" и знакови за история на изкуството произведения.


Художникът променя концепцията за подпис на автора, рисувайки със собствената си урина, а по-късно и с петрол като материал, съдържащ богатството и натрупаната "памет" на природата. За RASSIM® ДНК-то на художника е следата на индивидуалния почерк, както и нишката, свързваща автора с паметта на рода и земята. Отношението към природата и интереса към живото като космическа сила поставят по особен начин RASSIM® в една традиция на художествени търсения в българската история на изкуството - интересът към началата и същността на съществуването.


Изложбата е съпътствана от брошура В рамките на експозицията ще бъде представен и каталогът "Exbodytion" на RASSIM®, издаден от Галерия ONE.


Изложбата се реализира със съдействието на Галерия ONE.
Куратор на изложбата: Владия Михайлова

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Васка Емануилова"

Адрес: бул. Янко Сакъзов 15, (на гърба на парк „Оборище”)

  • Вт. 28.09.21 - Нед. 31.10.21

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK