Двойникът на оригинала - Hotel de la Marine

29 септември - 23 октомври 2021 г., Галерия "Структура"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

архив Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн

архив Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн

Един проект на Борис Делчев и Вре-Фо Дизайн


Настоящата изложба взима за повод проекта за обновяване на L'Hôtel de la Marine Paris, емблематичен обект на френското културно-историческо наследство и превръщането му в паметник-музей, което включва реставрация на сградата и възстановяване на автентичния й интериор - обзавеждане, артефакти, материи, завеси, платове, тапети. За първи път не-френски екип е избран да участва в проект от такъв мащаб и важност за историята и културата на Франция.


Изложбата полемизира въпросите за възрастта и времето от гледна точка на историята, архитектурата, изкуството и дизайна, стойността и поезията на местата/артефактите с минало от гледна точка на съвременната култура и визуални изкуства, от перспективата на забързаното съвремие, което произвежда бързи митове, временни съглашения и стойности.


Диалектиката между старо и ново, минало и съвременност в естетиката и дизайна в по-широк социо-културен контекст ще бъдат дискутирани в среща разговор между философа Димитър Божков, художника-декоратор Борис Делчев, френските архитекти и декоратори Мишел Шариер, Жозеф Ашкар, една от звездите на съвременния дизайн Индия Махдави и директорката на Паметници на културата на Франция Делфин Кристоф. (Очаквайте информация за датата и часа на срещата).


Сградата, известна като Hôtel de la Marine, е построена по планове на Анж-Жак Габриел, главен архитект на крал Людвиг XV през 1757 г. Седем години по-късно в нея е разположена колекцията от мебели на краля. Дворецът, намиращ се в центъра на Париж, на площад Конкорд, в продължение на 226 години е седалище на Министерство на военноморските сили на Франция.


С решение на френското правителство от 2014 г. сградата е поверена на Центъра за националните паметници на Франция (СМN). След серия проучвания е решено емблематичната сграда да бъде отворена за широката публика. Най-новият държавен музей утвърждава за пореден път световния блясък на френската традиция и


култура, както и на неразривно свързаните с нея постижения в области като гастрономия, мода, аксесоари, мебелировка, тъкани, порцелан, огледала и други, съставляващи понятието, станало популярно в днешно време под названието "l' art de vivre à la française" (изкуството да се живее по френски). Работата по реставрацията и превръщането на сградата в музей започва през 2017г. и приключва на 12 юни 2021г. с тържествено откриване от президента на Франция Емануел Макрон.


Hôtel de la Marine е брилянтен образец на неокласическата естетика на XVIII век. Впечатляващата му архитектура и пищното външно и вътрешно декоративно оформление са призвани да представят мощта на Франция, като морска сила, възхода на икономиката й, нейния изтънчен вкус към изкуствата и занаятите, и особено френската привързаност към лукса.


През септември 2020 г. Борис Делчев и неговият екип Вре-Фо Дизайн печелят държавна поръчка за Лот 19: "Репродукция, реставрация и поставяне на тапети", като част от реставрацията и превръщането на Hôtel de la Marine в национален музей на Франция. Това включва: проучване на намерените на място частично запазени тапети, тяхното сваляне, реставрация и консервация; задълбочено изследване на тапети от XVIII в. в хранилищата на Музея за декоративни изкуства, намиращ се в северозападното крило на Лувъра, със специалното съдействие на неговия директор; пресъздаване на оригиналите и техния дух чрез най-близка до автентичната и целяща тотална имитация техника; ръчно печатане на съществувалите някога тапети, идентифицирани по описания в съхранената инвентарна книга на двореца с нейните 850 страници детайлни описания на интериора; състаряване на новоотпечатаните тапети с цел пресъздаване и допълване поезията на това необикновено място; поставяне на 12 различни модела тапети в характерния за епохата стил в помещения на първия етаж; реставрация на ръчно рисувани китайски тапети (собственост на Центъра за националните паметници на Франция) и тяхната адаптация към възстановените интериори, част от изложбеното пространство; създаване чрез автентична китайска техника на допълнително количество китайски тапети за местата, където оригиналите липсват или не достигат.


Участие на чуждестранен екип в проект по реставрация и съхранение на исторически паметници от първостепенно национално значение за Франция по принцип не се случва. Bре-Фо Дизайн прави изключение, като единствен чуждестранен участник (сред близо 60 френски фирми) в реализацията на престижния проект.


***


Борис Делчев (р. 1968) е художник-декоратор, който много държи интериорът да се мисли по-скоро като обитаемо произведение. Интериорът може да се съзерцава като интимен пейзаж на битието, в който изкуството е екзистенциалнo необходимo и не по-малко ценно от физическия комфорт. За да постигне уникалност и дълбочина на всяко място, което е поканен да преобрази, той залага предимно на непосредствената магия на човешката сръчност.


Борис Делчев завършва средното си образование в Художествената гимназия в София, дипломира се в Националната художествената академия Боз-Ар в Париж, а по-късно и във Висшия институт Ван Дер Келен в Брюксел, където е удостоен със златния медал на легендарната институция.


През 2000-та година създава творческия екип Vrai-Faux Design. Делчев кани свои колеги в опит да възроди принципа на ренесансовата ботега - ателие, в което творците се учат и взаимно инспирират по време на творческия процес, и съвместно изковават идейното и материалното тяло на поверения им проект. Обединяващото в тази малка художническа общност е пиететът към изкусния жест и алхимията на художническите технологии, пренасяни през столетията до днешния ден.


Борис Делчев и Вре-Фо работят за именити поръчители, като: Xavier Guerrand-Hermès (Гзавие Геран-Ермес), Maja Hoffmann-La Roche (Мая Хофман-Ла Рош), Christian Louboutin (Кристиан Лубутен), Prince Charles-Louis d'Orléans, принц Шарл-Луи Орлеански, Rebecca Robertson (Ребека Робъртсън), Lucien Arkas (Люсиен Аркас). Продукцията им възкресява замъци като: Château de Ravel, Killua Castle, Château de Courtoin, Heltorf Schloss, Château Saint-Germain-Les-Corbeil, градски дворци като l'Hôtel de Gesvres в Париж, Dalloul в Бейрут, l' Hôtel Lullin-de-Saussure в Женева и много други. Осъществяват големи проекти и по интериори на обществени сгради, като двореца Hôtel de la Marine на площад Конкорд, превърнал се в най-последната легенда на френския вкус и начало на нов, още по-висок стандарт в музейното дело, Ciragan Palace (Чъраан Палас), емблематичния Истанбулски хотел на брега на Босфора, Crowne Plaza (Краун Плаза) в Истанбул, the A.I.R Building (Ди Еър Билдинг) в Ню Йорк, Фондация Балкански, Хотел Радисън в София, известия ресторант Café de Paris (Кафе дьо Пари) на бранда Costes, сладкарницата Thoumieux в Париж, яхтата-платноход "А" White Pearl с дизайн на Philippe Starck (Филип Старк).


Интервенциите на Вре-Фо Дизайн в исторически сгради от първостепенно значение за световната култура са немислими без експертния патронаж на ненадминатите в тази област декоратори Michel Charrière & Joseph Achkar (Мишел Шариер & Жозеф Ашкар). Вре-Фо си сътрудничи редовно и обменя идеи с "кралицата на цвета" и звезда на съвременния дизайн India Mahdavi (Индия Махдави).


През 2017 г. Борис Делчев е удостоен от френското правителство с медал в качеството му на рицар на Ордена на изкуствата и литературата (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres).


За Hôtel de la Marine работиха:
Борис Делчев - художник
Елен Шарбе - реставратор
Йордан Тодоров - художник
Диана Бакалова - художник
Николина Колева - рестаратор
Иван Александър Тодоров - художник
Даниел Пенков - художник
Елиа Ставрева - реставратор
Мира Тишева - художник
Гергана Кожухарова - художник
Мирчо Мирчев - художник
Ясен Иванчев - художник
Силвия Пападаки - реставратор
Лора Николаева - фотограф
Петър Петров - фотограф
Александър Георгиев - фотограф
Милена Дечева - специалист тапети
Юлия Накова - художествена и дигитална обработка
Саша Кръстарска - художник
Адриана Андреева - мениджър проект

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK