Дългото сбогуване

19 октомври - 12 ноември 2021 г., Галерия Ракурси

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Ракурси

Галерия Ракурси

Новата живопис на Симеон Стоилов е естествено продължение на изложбата в галерия "Ракурси", "Далечен толкова близо" от 2011 г. в нея авторът изследва невъзможността да възстановим спомените си със 100% на преживяването, сега отново продължава с наблюдението върху определени емоционални състояния, които са неуловими за "документиране", но оставят непреходен отпечатък.


"Сбогуване, напускане, очакване, завръщане, саудаде* неизбежностспомени за чувствата и преживяванията донесли ни емоционални вълнения, празнота и удоволствие същевременно сложни психологически и съзерцателни състояния които изпитваме по време на осъзнаването, че нещо или някой си е отишъл безвъзвратно завинаги, но оставаме с надеждата, и с мечтателната тъга."


Саудаде* - е непреведимо на български понятие от португалския и галисийския език, което описва чувство на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия любов, но е вече безвъзвратно загубено. То често носи фаталистки нотки, а също така и съдържа репресираното знание, че обектът на копнежа никога няма да се появи отново.


Биография на автора
1971 роден в Ямбол
1996 - завършва Националната Художествена Академия специалност Живопис
1998 - член на СБХ секция Живопис
2013 - 2017 докторска дисертация в НХА в специалност Стенопис, с тема "Съвременно изкуство в пространството"
Работи в областта на живописта, скулптурата и обекта и site-specific намеси в пространствата. В колаборация с водещи архитекти участва и в създаването на съвременни пространства като изложбени зали, музеи, музейни експозиции и др. Реализирал множество изложби в страната и чужбина.
Симеон Стоилов е носител на значими награди за съвременно изкуство и архитектура.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK