Форми без отношения

18 октомври - 1 ноември 2021 г., Галерия Аросита

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Аросита

Галерия Аросита

Изложба на Пенка Минчева


Формите, присъстващи в тази изложба вероятно нямат отношение една към друга, но всяка една е по-скоро отнесена към личност или спомен от нещо преживяно. Въпреки противоречивият надслов, кореспонденция между произведенията има и тя се изразява в подредбата, където формите намират своята принадлежност. Всяка една творба обаче може да съществува индивидуално или в група.


На някакъв етап бих конкретизирала всяка една от тях като портрет на даден човек или художествен факт, с които изкуството и живота са ме срещали в определен период на моите художествени търсения. Примери за "портретувани" са световно познати величини в изкуството, като Аниш Капур, Гюнтер Юкер, Лучо Фонтана, Кристо и други - автори, работещи в различни жанрове, но обединени от коцептуалното като изказ погледнато през моята призма. Други творби са вдъхновени от обкръжаващите ме хора по време на работния процес, които са предимно колеги - наши съвременници, но също така и мои близки, по-скоро на този етап индиректно.


Вероятно заглавието на настоящата изложба играе основно ролята на провокатор, и като такъв ни кара да помислим какво е отношението на обществото към изкуството и под какви форми то намира място извън ателиетата и галерийните пространства? Въпрос, които ме вълнува от дипломирането ми като магистър в НХА до сега.


Тези творби са цикъл от моите търсения в материала дърво и са създадени по време на Симпозиум "Форма", състоял се в НГПИ "Тревненска Школа" през 2014, 2019 и 2021. Изказвам своите благодарности на Орфей Миндов за поканата и предоставената възможност за работа с дърво!


Пенка Минчев

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK