MARKETSPACE

5 ноември – 3 декември 2021 г., Галерия "Сердика"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия "Сердика"

Галерия "Сердика"

Мултимедийна сайт-специфик инсталация на Елизабет Талауер


Столичната галерия "Сердика" ще покаже мултимедийната сайт-специфик инсталация "MARKETSPACE" на Елизабет Талауер. Инсталацията е многокомпонентна и ще бъде разположена в цялото галерийно пространство. Състои се от няколко елемента - видео, текстилна композиция, склуптурна интервенция и водопад от информация от копирна хартия и рефлективни елементи. Във филма динамична серия от образи се преливат един в друг като свързват и интерпретират история и бъдеще в символи и абстракции.


"Marketspace" или "пазарно пространство" интерпретира темата за прехода от "marketplace" пазар към "marketspace". С навлизането на дигиталните технологии класическата форма на стокова размяна или фактическия пазар се измества напълно от виртуални форми на обмен, казва Елизабет Талауер и допълва, че алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са определящите фактори на цялата пазарна психология. Емоционалните компоненти на процеса на взимане на решения от инвеститора помагат да се обясни защо някои от тях изглеждат по-рационални от други и защо други се възприемат като такива, независимо от риска, който носят и от въпросителната им морална стойност.


Проектът интерпретира резултатите на творческо изследване върху икономически колапси, конспиративни теории и психология на тълпата, вдъхновена от исторически събития и от съвременни високи технологии като алтернативни валути и прилагане на изкуствен интелект в маркетингови стратегии, обяснява мотивите си за създаването на мултимедийната инсталация Елизабет.


Елементите й интерпретират темата за хибридизиране на пазара формално и абстрактно, привличайки вниманието на посетителя към скрити детайли. Комбинирането и редуването на реално съществуващи понятия (неща) с фиктивни (пример Биткойн със (засега) фиктивния Тулипчейн) създават атмосфера на една алтернативна, но не и невъзможна реалност.


ЕЛИЗАБЕТ ТАЛАУЕР/ ELIZABETH THALLAUER


Родена в София, България. В периода 2014-2017 г. завършва Художествената академия в Нюрнберг, следдипломна квалификация, специалност "Публично изкуство". През 2011 г., специализира в Художествената академия в Хелзинки, със специалност "Склуптура", а през 2008-2014 г., завършва "Склуптура и концептуално изкуство" в Художествената академия в Нюрнберг.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK