20-та Годишна изложба за живопис ФОРМАТ 30/30

25 ноември 2021 - 29 януари 2022 г., Галерия Астри

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Астри

Галерия Астри

За фактите и емоциите в 30/30


Първата изложба ФОРМАТ 30/30 отваря врати през декември 2002 г. с 47 участващи художници.
Оттогава изтичащото време или различните пътища ни разделиха с някои от тях, за които пазим светъл спомен, но с повече от половината художници сме заедно и до сега. Благодаря им за всички уроци, които ми дадоха, за цялата подкрепа към галерията и идеята на изложбата!


През двете десетилетия на съществуването си в изложбата са участвали повече от 1000 художници - от различни краища на България, различни поколения, стилове и направления. От съвсем млади и дебютиращи художници до знакови имена, символи на съвременната българска живопис. Чуждестранното участие на художници също е внушително: от Австрия, Австралия, Белгия, Гърция Германия, Италия, Мадагаскар, Македония, Румъния, Русия, Франция, Сърбия, САЩ и др. Изложбата е гостувала в Истанбул/ Европейска столица на културата и Ла Рошел/ Франция. Формат 30/30 е бил и в основата на участието на галерията в Салоните на частните галерии, организирани от СБХ и от НДК.


Изложбата бързо израстна; дълги години редях по повече от 400 платна в една изложба с над 140 участници. Но тези цифри, макар и зашеметяващи на фона на размерите на галерията, а и изобщо, никога не са били цел. Исках и давах шанс. Балансирах в хармонията. И ужасно много се учех. Не преставам да се уча и сега , на двадесетата година от ФОРМАТ 30/30. И тъй като познанието с възрастта приема различни форми и посоки, то никога не ми е достатъчно и всяка следваща изложба е нова, различна, уникална.


ФОРМАТ 30/30, с особената сила на своята природа, промени не само всички нас, пряко свързани с организация и участие в нея. Тя промени квартала, в който е, промени начина, по който се съизмерваме и вече е знак не само на галерия Астри, но и поредното доказателство, че заедно означаваме повече.


Тази изложба е на всички ни и за това изпитвам благодарност и дълбоко уважение към всички, свързани по някакъв начин с нея: към художниците, към посетителите и колекционерите, към случайните минувачи, спрели ход пред витрините на галерията , без които е невъзможно съществуването на красотата. Вярвам, че отново заедно ще извървим сложния днешен период . Защото сега, нуждата от красота е още по-голяма.
Вихра Пешева

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Галерия "Астри"

Адрес: ул. "Цар Самуил" 34

  • Чет. 25.11.21 - Съб. 29.01.22

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK