Дзен/Кич

27 ноември 2021 – 12 януари 2022 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Credo Bonum

Галерия Credo Bonum

Енсо означава кръг на японски. Кръгът символизира просветлението, Вселената и празнотата. В дзен будизма кръгът символизира момента, в който умът е оставил душата да твори, може да се разчете, че символизира най-пряко душата на художника. Фоновият цвят е изобразен в иридесцентния спектър на цветовете. Това означава пълната палитра от цветове, с които човек може да работи. Те се сменят във всеки момент, когато ги погледнеш от различен ъгъл, отразяват и околните цветове, чрез тях откривам многообразието на празнотата.


Това е опит за запълване на празнотата. Разчитам го като добавен двоен стандарт в художествените и житейските търсения. Веднъж търсим мира на празнотата и втори път се опитваме да го запълним с целия спектър познати възможности. В един момент човек може да живее с малко и в следващия - би искал да притежава всичко. Използвам две напълно несъвместими думи - дзен и кич, които описват кръга на съвремието, в което живеем.
Калия Калъчева


Калия Калъчева е родена през 1986 г. в София, България, където живее и работи и до момента. Тя има магистърска степен по живопис в Националната художествена академия в София. През 2011 г. печели Наградата за млад живописец с обещаващо развитие на Фондация "Едмонд Демирджиян". През 2012 г. е сред шестимата номинирани творци за наградата МОСТ. През 2014 г. Калия печели резидентската програма на Сите дез Ар в Париж, Франция. През 2016 г. печели творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 г. печели специално признание в конкурса "Жените в изкуството", Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство "Хуго Вутен", Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Националната художествена галерия в София и Софийската градска художествена галерия и други.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK