Какво е нормално?

22 юли 2021 - 22 юли 2023 г., Галерия Структура

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Структура

Галерия Структура

Съвместен проект на галерия "Радиатор", Ню Йорк и галерия "Структура", София
Куратори: Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегори Волк


Какво е нормално е сътрудничество от три части между галерия "Радиатор", Ню Йорк, и галерия "Структура", София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.


Проектът е и опит за преразглеждане на популярните в момента формати за представяне на съвременно изкуство онлайн. Започнахме да разчитаме на визуалната комуникация, силно доминирана от думи и активирана от Zoom и други "живи" интернет форми. Първата изложба от поредицата "Думи в действие", курирана от Наоми Лев, "разбърква" тази нова реалност, като представя четири женски колектива, занимаващи се с географски и социално-политически проблеми. Втората изложба "Между зверове и ангели", курирана от Борис Костадинов, изследва механиката на взаимодействие между човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, посредник и вдъхновение.


Третата и последна изложба "Контакт", курирана от Грегори Волк, премества дискурса обратно към природата. В нея участват: Адам Фрелин (САЩ), Димитър Солаков (България), Клара Хобза (Чехия/Дания), Леда Ванева (България/Финландия), Марта Джурина (България/Германия), Оскар Сантилян (Еквадор/Нова Зеландия), Рагна Робертсдотир (Исландия), Ребека Бърд (САЩ), Ричард Ибхи и Марилу Лемънс (Канада).


По думите на куратора, "Контакт" не изобразява възвишената, красива и вдъхновяваща природа, която сам е изследвал като запален турист. Напротив, включва работи с по-различен подход, такива, които създават чувство за превъзходство, един вид антропоцентризъм, който ние - като създания съвсем скоро населили планета на четири и половина милиарда години - са някак отделени от природата и нейни господари. Тази илюзорна фантазия за човешкото превъзходство освен абсурдна, изглежда и опасна. Екстремните метеорологични условия, повишаването на нивото на океаните, сушата и горските пожари всяват хаос навсякъде по света.


Докато "Контакт" е създаден и замислен по време на пандемия и очевидно по време на глобалното затопляне, той не е за тях. Нито една от работите не е дидактична или ориентирана към определена тема. Вместо това всички те използват ползотворния и понякога изненадващ контакт с природата, като включват лава, вода, дървета, птици, растения, гъби, едноклетъчни организми и светлина. В невероятната книга Vibrant Matter: A Political Ecology of Things (2010) Джейн Бенет пише убедително за "силата на нещата" - действието и жизнеността на нечовешките организми и предмети, определяйки ги като "жизненоважните материалности", които протичат през и около нас". "Контакт" включва човешко и художествено взаимодействие с тези "жизненоважни материалности".


Грегори Волк е американски арт критик и куратор на свободна практика, базиран в Ню Йорк. Завършва университета Колгейт, а впоследствие получава магистърска степен от Колумбийския университет. Той е курирал множество международно изложби в САЩ и чужбина. Преподавал е в Университета Вирджиния Комънуелт, Ню Йорк, както и редовен кореспондент на Hyperallergic и Art in America. Сред многобройните му каталози и книги се отличават: Vito Acconci: Diary of a Body, 1969-1973 (Charta, 2007); Ragna Róbertsdóttir Works 1984-2017 (Distanz Verlag, 2018); Katharina Grosse (Lund Humphries, 2020).


"Какво е нормално" не би било възможно без активното сътрудничество на Мария Василева, Тамаш Веси и Даниела Костова.


Координатор: Гергана Мудова.


Национален фонд култура: "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в сферата на изкуствата"

Повече

Изложби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK