Красимира Буцева. Честоти на травмата

2 юли - 30 юли 2022 г., Галерия Структура

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Структура

Галерия Структура

Втората изложба от поредицата "Анатомия на процеса" представя работата "Честоти на травмата", създадена специално за настоящия проект. Тя е продължение на изследването на Красимира Буцева на собствената ѝ практика като художник, започнало по време на резиденцията ѝ в Akademie Schloss Solitude през 2021 г. и довело до текущия проект A Study of a Practice.


Практиката на Красимира Буцева изследва и проучва историята, паметта, травмата и политическото насилие, свързани с източноевропейския комунизъм. Тя е мултидисциплинарен артист, който използва различни медии - фотография, колаж, филм, намерени обекти, архиви и инсталации. Независимо от темата на работата ѝ, в крайна сметка тя е метакоментар на самата медия на фотографията. Буцева оспорва демократизиращите качества на фотографията и цифровия образ, като демонстрира неспособността и неуспеха им да предоставят обективни репрезентации.


Именно демократичният характер по отношение на разпространението на изображенията премества фотографското изображение от сферата на естетиката в сферата на човешкото взаимодействие и по този начин в политиката. Красимира Буцева манипулира или имитира естетиката на архивни и намерени изображения, като по този начин заблуждава зрителя и подчертава субективния характер на медията.


В контекста на кураторската програма "Анатомия на процеса" практиката на Красимира Буцева показва, че художникът влиза в ролята на учен от социалните науки - историк, антрополог или социолог. Историята се разказва чрез предмети и образи, а художникът е активен участник в тяхното събиране, куриране и съхраняване.


Процесът на архивиране включва активен подбор, който се основава на историята, която дадената институция или организация се стреми да разкаже. В настоящата изложба Красимира Буцева поставя под въпрос ролята на културните и политическите институции, както и активното им пренебрегване на проблематичното минало на комунистическия режим в продължаващия период на преход. По този начин, метафорично, представените образи също са в преход, непълни, захабени, гличнати и изкривени - съществуващи в лиминално пространство между конфликт и разрешение, между фрагментарност и завършеност.


Всяка седмица в хода на изложбата ще бъдат добавяни различни обекти.


"Анатомия на процеса" е кураторски проект на Васил Владимиров в четири части, който ще изследва комплексността на новаторски художествени практики, характеризиращи се с откривателски дух, независим от фиксацията към финалния обект. В серията от изложби ще бъдат представени вече съществуващи работи на четирима различни автори.


Вместо в своята материалност и "завършен вид", те ще присъстват през идеи и референции, свързани с художественото проучване и процеса по създаване, който стои зад тях. Галерийното пространство ще бъде превърнато в своеобразно студио, в което зрителите ще бъдат въвлечени в процес на "обратно инженерство", проследявайки проучвателните методи в основата на съответната артистичната практика.


Красимира Буцева е визуален артист, писател и преподавател, живеещ в Лондон, Великобритания, и София, България. До скоро тя беше стипендиант на Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, Германия. Красимира е преподавател в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон. Красимира е един от съоснователите на Revolv Collective - организация, която изследва алтернативни методи за преподаване и създаване на фотография чрез изложби, събития и сътрудничества. Освен това тя е съредактор на списание EEP, което се фокусира върху съвременната фотография от Източна Европа.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Повече

Изложби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK