"Бъди по-щастлив сега" на Джейкъб Сейгър Уайнстийн (откъс)

Американският писател и сценарист припомня на читателите колко са важни дребните навици по пътя към щастието

Американският писател и сценарист припомня на читателите колко са важни дребните навици по пътя към щастиетоВ рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Бъди по-щастлив сега", с автор Джейкъб Сейгър Уайнстийн, предоставен от издателство "Сиела".


Нарачникът предлага 100 лесни начина мигновено да подобрим настроението си. и да се чувстваме по-щастливи.


Книгата е изпъстрена със забавни илюстрации на художника Лорън Радли, които внасят щедра доза свежест, хумор и позитивизъм, Но този наръчник не представлява стриктна програма за самопомощ, нито пък съдържа списък със задължителни стъпки.
Точно обратното - още в началото на книгата Джейкъб Сейгър Уайнстийн предупреждава колко грешно е да мислим за щастието като крайна дестинация. Вместо да се насилваме да променяме живота си за една нощ, в наръчника си комикът ни подтиква да си поставяме добронамерени към нас самите цели, които да следваме всеки ден и никога на всяка цена.


Базиран на научни факти и актуални проучвания, "Бъди по-щастлив сега" очертава четири основни елемента - наречени от автора "Щастливата четворка" - които да вплетем в ежедневието си: положителни взаимоотношения, редовни упражнения, достатъчно сън и осъзнатост.


Поднесени с чувство за хумор и самоирония, с разбираеми схеми и весели илюстрации, стоте пътечки към щастието в изданието са разделени на пет основни групи:

  • "Щастлив ум";
  • "Щастливо тяло";
  • "Щастливо сърце";
  • "Щастлив портфейл";
  • "Щастлива душа".
Стъпките имат за цел да накарат читателите да се отърсят от негативните мисли в главата си, да вникнат в смисъла на щастието, да се изненадат и да се забавляват.


"Танцувайте повече, пейте от сърце, яжте повече зеленчуци, тренирайте, обръщайте внимание на любимите си хора, бъдете по-толерантни, проявявайте повече съчувствие към себе си" - това са само част от съветите, с които комикът Джейкъб Сейгър Уайнстийн се заема да ни помогне да се почувстваме по-добре веднага.


Джейкъб Сейгър Уайнстийн е носител на наградата на Гилдията на сценаристите в САЩ и автор в The New Yorker, както и в хумористичното издание The Onion.


Като читател на "Дневник" може да купите книгата със специална отстъпка от поне 10% в Ozone.bg. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата тук.
Ако в актуална промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.


Откъс от "Бъди по-щастлив сега" на Джейкъб Сейгър Уайнстийн


Бъди по-щастлив сега
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Размърдайте си дупето


Чували сте го един милион пъти: физическите упражнения са добри за вас. Ако напомнянето за ползите от упражненията се счита за упражнение, вие щяхте да сте олимпийски шампиони.


Ето обаче някои неща, които може би не знаете:
• Дългосрочните упражнения могат да пренастроят мозъка ви, за да имате повече налични допаминови рецептори, което ви прави буквално по-способни да изпитвате радост.
• Краткосрочните упражнения могат да ви направят по-щастливи дори да е съвсем мъничко. Само десет допълнителни минути на ден значително подобряват шансовете ви да сте в добро настроение.
• Няма едно-единствено съвършено упражнение, което трябва да правите - упражнения за разтягане и балансиране, като йога, са също толкова психологически ефективни, колкото спринт с максимално натоварване.


За да бъде ясно, изпотяването има значителни физически ползи и вашият личен лекар вероятно има собствено мнение за това колко трябва да се натоварвате за оптималното здраве на тялото ви. Но като ваш личен съветник по щастието, всичко, което ме интересува, е да направите нещо.


СТЪПКА 1: Размърдайте се. Ако не знаете какво да направите, вижте следващата страница за някои възможности.


СТЪПКА 2: Продължавайте да се движите поне десет минути.


СТЪПКА 3: Ако се забавлявате, не спирайте. Докато слушате тялото си и избягвате нараняванията, упражненията са едно променящо ума лекарство, с което няма да предозирате.


Всичко по-долу се брои за упражнение
• Игра на гоненица с децата или половинката си из двора
• Градинарство (вж страница 36)
• Вдигане на тежести
• Йога
• Разходка с кучето
• Разходка с котката
• Разходка до аптеката, за да купите лейкопласт, след като сте се опитали да поставите нашийник на котката
• Разходка из гора (страница 39) или край брега (страница 37)
• Танцувайте, дори да изглеждате като пълни идиоти
• Beat Saber, Just Dance или друга компютърна игра, която ви кара да размърдате не само палците си
• Слезте от метрото една спирка по-рано и извървете пеш останалата част от пътя
• Почистване с прахосмукачка (използването на робот не се брои)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK