Хорът на Турецкий

30 октомври 2014 г., НДК, зала 1, 19:30 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

БГ Саунд Стейдж

БГ Саунд Стейдж

30 октомври 2014 г.

НДК, зала 1

19: 30 ч.


За концерта

Световноизвестната руска група "Хорът на Турецкий", която на 30 октомври ще има концерт за първи път у нас,  ще превърне за два часа зала 1 на НДК  в територия на любовта. Програмата, с която уникалните музиканти ще се представят, се нарича "Мъжки поглед към любовта" и както те отбелязват – става дума не само за любовта към жените.


"Когато подготвяхме програмата, имахме предвид това, че любовта на мъжа е отношение към нещо прекрасно и то може да бъде различно – към любимата, към родината, към Бога или децата, към всяко нещо, което ни заобикаля", пояснява солистът на формацията Алекс Александров.


Главната идея е да се разкрие енциклопедията от мъжки чувства чрез шедьоврите на световната музика. Затова в програмата са песни от световния "златен фонд" – всяка от тях е истинска любима класика.  Ще прозвучат най-популярните и красиви песни, създавани в продължение на повече от 100 години.


Както е известно, Хорът на маестро Турецкий е съставен от 10 талантливи мъже с различни и богати гласове – изключително широко многогласие. Артгрупата има близо 25 годишна история, а в репертоара й са над 50 000 песни от различни жанрове – от опера и оперета до поп и рок.


Зрителите ще слушат и ще се наслаждават на популярни песни на немски, английски, френски, италиански, еврейски и други езици. И разбира се - любимите отечествени песни от близкото минало и руски романси. Цялата сценография на представлението е изключително атрактивна, а енергията на музикантите нескончаема.


Приятно изненадващи са мзикалните експерименти на маестрото. "Ние, например, събрахме тактове от "Реквием" на великия Джузепе Верди с фрагменти от католическо богослужение и звученето на  рок групата "Рамщайн", разказва маестрото.  Създадохме такава разстърсваща социална пиеса, че чувствата са просто потресаващи.


Ръководителят на групата - маестро Михаил Борисович Турецкий, е прекрасен творец и интерпретатор. Неговият огромен музикален опит и творческа креативност са в основата на успешния формат на ансамбъла. Самият Турецкий обаче скромно прехвърля тайната на успеха на групата на упорития труд и многочасови репетиции и уникалните качества  на всеки от изпълнителите.


"Ето вижте, казва той, уралеца Евгений Кулмис – неговият дълбок бас е визитна картичка на Хора, а Михаил Кузнецов по време на целия концерт влиза с лекота от роля в роля. Високият му глас просто поразява публиката, която не може да повярва, че пее истински мъж, а не жена", смее се маестрото.- Солистите са съвсем различни,а от друга страна всички заедно са едно неделимо цяло. И творчеството им е такова, че прониква дълбоко в душата и вълнува до сълзи."


Нито един голям празник в Русия не минава без участието на "Хорът на Турецкий". Кремълската конгресна зала е тясна да събере неговите почитатели. Хорът пътува изключително много по света и е познат от Урал до Ню Йорк, от петербургската зала "Октябрьская" до "Карнеги хол", от Тел Авив до Ингушетия, от Кавказ до Берлин.


Великолепната десятка е пяла на една сцена с Хулио Иглесиас, Пласидо Доминго, Исаак Щерн и много други.


"Хорът на Турецкий" е известен и с това, че прави много успешни благотворителни проекти, за които има поредица от призове. А през 1994 г. Американската музикална асоциация награди Михаил Турецкий с ордена "Златна корона" – награда, с която са удостоени само 8 души в света. Той е Човек на годината на Русия за 2002 г. и заслужил артист на Руската Федерация.


Всяка от много награди, които притежават Хорът и маестро Турецкий, е присъдена не само за емоционалното музикално творчество, но и  за изключителния хуманизъм и толерантно отношение към различните култури по света и богатата творческа трактовка на световната музика.


Организатор на концерта е продуцентска агенция "БГ Саунд Стейдж", а билети се продават в системата на Ивентим и на касите на НДК.

Повече

Концерти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK