Бела Барток

31 януари 2015 г., Зала България, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Иван Пенчев, Димо Димов и Атанас Илиев

© Quarto

Иван Пенчев, Димо Димов и Атанас Илиев

31 януари 2015 г.

Зала България

19: 00 ч.

Вход 10 лв.


За концерта

Иван Пенчев - цигулка, проф. Димо Димов - пиано и Атанас Илиев - кларинет свирят Бела Барток - Sonata No.2, Sz.76 for violin & piano -Contrasts, Sz.111 for clarinet, violin & piano.


Бела Барток е унгарски композитор и пианист. Той е един от основателите на етномузикологията. Освен това, че е един от най-значимите композитори на 20 век,той се занимава и със събиране на народни песни. Пътувайки през Унгария, Румъния, Словакия, Трансилвания, България, Близкия изток, той събира около 10 000 песни. Барток пише втората си соната за цигулка и пиано през 1922 година, като премиерата и е била следващата година в Берлин. Често композиторът е казвал, че тази соната е от любимите му произведения.


В нея може да се забележат теми от румънския и унгарския фолклор, както и техники от "циганските музиканти". Тричастната си творба "Контрасти" за кларинет, цигулка и пиано, Барток пише вдъхновен от приятелите си цигуларя Йозеф Сигети и кларинетиста Бени Гудман.


По поръчка на Сигети, композиторът първо пише 10 минутна "Рапсодия", която е изпълнена в "Карнеги хол" през 1939 година, но после добавя и средната бавна част, като следващата година правят истинската премиера в същата зала.


В "Контрасти" лесно ще различите унгарски и румънски песни, както и ритмите на българския фолклор в последната част. Музикантите Иван Пенчев (цигулка), проф. Димо Димов (пиано) и Атанас Илиев (кларинет) не се срещат за първи път на сцената. Те записват заедно "Контрасти" на Барток за Златния фонд на Българското национално радио през 2008 година, а досега дуото Пенчев – Димов са изпълнили десетки концерти със сонатите на Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс, Константин Илиев и много други.

Повече

Концерти

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK