Шостакович - Тъмната страна на класиката

31 март 2015 г., Зала България, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Иван от Кварто

31 март 2015 г.

Зала България

19: 00 ч.

Вход 12 лв.


За концерта

"Прелюдии и фуги" опус 87 на Дмитрии Шостакович (написани 1951г.) са замислени по подобие на "Добре темперирано пиано" на Йохан Себастиан Бах, но за разлика от първообраза, те продължават руската традиция в полифонията на Александър Глазунов и Сергей Танеев. Шостакович е бил поканен като почетен гост на тържествата по случай 200-годишнината от смъртта на Бах в Лайпциг, което го подтиква да напише тази дълбоко философска и изключително майсторска творба.


Премиерата на "Клавирния квинтет" опус 57 на Шостакович прозвучава в залата на Московската консерватория от прочутия "Бетовен" квартет през 1940 година. Успехът на тази му творба е безспорен и веднага тя се нарежда сред най-значимите камерни творби за всички времена. Композиторът създава един шедьовър на модернизма, без наличието на никакви "евтини" ефекти, целящи маменето на лековерните слушатели.


Квинтетът е "истински Шостакович" до последния тон – триумф на човешкия разум. Българският пианист Христо Казаков е една от ярките звезди, които са се реализирали и утвърдили на международната сцена. Днес той живее в Швейцария и е признат от международната критика за един от най-интересните интерпретатори на Бах, Шостакович, Дебюси, Скрябин, често споменават за магнетичното му "дзен-излъчване" от сцената.


Реномираното американско списание "Fanfare" също открива българския пианист Христо Казаков и през 2013 публикуват изключително ласкави оценки на критиката за неговия запис на "Голдберг Вариации" от Йохан Себастиан Бах и дори сравняват качествата на изпълнителя с тези на великия Глен Гулд. Харизматичните Quarto Quartet са известни с великолепната драматургия, магнетична експресия и уникално сценично присъствие.


Музикантите създават у зрителя усещането, че съставът не свири, а разказва, танцува и рисува един неповторим свят от звуци и емоции. Според френската музикална критика, това са едни от най-интересните български музиканти на европейската сцена. Не е случайно, че на тези музиканти беше дадена и най-престижната българска награда за музика за 2014 година – "Кристална лира".


За 10 години на сцената Quarto-музикантите имат над сто концерта - изключително успешни проекти с едни от най-сериозните и сложни камерни творби за всички времена.


На концертът на 31 март в голямата концертна зала "България" музикантите на Quarto Quartet ще бъдат Иван Пенчев (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Христо Казаков (пиано)


Билети ще може да намерите на касата на Зала България, както и да поръчате на http://ticketplus.bg Бихте могли да се свържете с музикантите на Quarto чрез фейсбук страницата им: Quarto Quartet – The Chamber Musicians of Sofia.

Повече

Концерти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK