Вивалди - духът на Венеция

25 ноември 2015 г., Зала България, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Постер 25 ноември 2015

25 ноември 2015 г.

Зала България

19: 00 ч.

Вход 10 лв.


За концерта

Седем концерта от Антонио Вивалди! Седем (сравнително) непознати шедьоври от автора на "Годишните времена" в изпълнение на огнените музиканти на Quarto Quartet и приятели. Вивалди е един от големите новатори в жанра на "концерта" – и като структура, и като изразни възможности. А след 1700-та година, когато кончерто гроссо е бил вече утвърден като доминиращ, композитори като Албинони и Вивалди "правят голямата крачка" към концерта за солиращ инструмент и оркестър.


Както в оперите има арии – виртуозни, бляскави, приканващи към аплодисменти, така и в концертите вече има инструмент (или инструменти), които демонстрират изумителните възможности на своите изпълнители. А в първите десетилетия на 18. век оркестърът, ръководен от Вивалди във Венеция, се превръща в един от най-известните ансамбли в цяла Европа.


По един неподражаем начин Кварто ще ни върнат в онези виртуозни времена с един нов прочит на седем от многобройните концерти на големия италиански майстор. "Буря в морето", "Щиглецът", "По селски маниер", "На Анна Мария" – това са някои от интригуващите творби, които ще звучат в зала "България". При това – по маниера на тогавашния новатор Вивалди, цигуларите Иван Пенчев и Иван Въгларов и останалите музиканти, които ще излязат на сцената, са направили свои аранжименти на повечето концерти.


Очертава се една венецианска вечер с предимно мажорно настроение (пет от седемте концерта са в мажор) и много цигулкови "фойерверки"! Ако подредим няколко интересни "мигове" от творбите, можем да кажем, че "Il Gardelino" и "La Tempesta di mare" са два от трите концерта опус 10 с действително живописни програмни имена, които рисуват картини – дали на морска буря, или на красива малка птичка (Il Gardelino е щиглец, оригиналът е за флейта, но при "Кварто" двете цигулки ще се надпреварват в спиращите дъха пасажи и трели, точкуваните ритми, бързите репетиции.


А в "La Tempesta di mare" гамовидните пасажи понасят слушателя по вълните на морето и неговите бързо менящи се настроения. Мнозина смятат, че това е един от любимите концерти на Вивалди, защото самият той е оставил цели три версии на тази творба. "La Pastorella" пък напомня на Есента от Годишните времена на композитора, пастелна пасторалност и спокойна красота се леят, за да завършват с живата и интересна ритмически жига.


Всеки от останалите концерти добавя още един щрих – дали посвещение на дама, дали волна радост от природата, дали истински аристократичен дух – в картината на гения на Вивалди, в случая с по-непознати, но все така изключително красиви творби.


Билети на касата на Софийска филхармония на цени от 10 до 20 лева.

Повече

Концерти

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK