Кинг Аишоба

10 септември 2018 г., БНР, Първо студио, 21:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

БНР

БНР

Легендарният Кинг Аишоба идва в София с цялата си група за концерт в Първо студио на БНР. Бардът-шаман от Гана и музикантите му Аюуне Суле, Франсис Аямга, Адонтанга Апорее и Абоба Азуре пристигат по покана на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР, който тази година чества 10 години от създаването си.


Алберт "Кинг" Аишоба е фигура, чието име съвсем заслужено е до тези на Фела Кути, Тони Алън и Юпитер Боконджи Илола в африканския пантеон на ХХ и ХХI век. Той е първият ганайски музикант, автор на нова музика за колого (традиционна двуструнна китара от Северна Гана), който покори цяла Европа и откри пътя и на други свои сънародници към големите фестивални сцени на нашия континент.


Музиката за колого (инструмент, който е един вид прародител на малийското джели нгони и магребското гомбри) е древна, а допреди едно-две поколения тя се е свирела само у дома от знахарите, които във фрафра-културата в Северна Гана имат функцията на съветници, мъдреци, посредници и психолози в общността. Кинг Аишоба, наред с музиканти като Аюуне Суле, Принс Бужу, Атамина и други, е от първите, които изнасят музиката за колого на голяма фестивална сцена – първо в Африка, а по-късно и в Европа. Неговата музика обаче вече съвсем не е традиционната музика за колого от региона на Болгатанга.


Макар да черпи от традицията по отношение на полиритмията и транса, Кинг Аишоба изпълнява нова музика, създадена днес и говореща на днешните хора: песните на Кинг Аишоба заклеймяват войните (1000 Can Die) или се обръщат към всички изгубили се в Европа синове и дъщери на Африка, които са забравили откъде са тръгнали (Africa Needs Africa) В последния албум на Кинг 1000 Can Die (2017), издаден от авангардния уърлд-мюзик лейбъл Glitterbeat Records, звучат гласовете на световноизвестни гости като Арнолд де Боер (вокалиста на импро-пънк ветераните The Ex) и живия класик на ямайската музика Лий "Скреч" Пери.


Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo https://www.epay.bg/go/2026722906 и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 18 лв., а на входа преди концерта – по 20 лв.

Повече

Концерти

Шазам!

/ Филми 0
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK