София квартет

4 април 2019 г., Камерна Зала България, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Зала "България"

Зала "България"

Най-старият квартет на Софийската филхармония "София квартет" отбелязва 60-годишнината на своя доайен Валентин Геров.


Задава се един буреносен концерт. В една малка зала за отбрани, едни подбрани великани на музиката ще свирят по повод 60-годишнината на един голям виолист. В Камерна зала България, Живко Петров, Антони Дончев, Васил Петров и Иван Лечев ще покажат цялата си творческа мощ в чест на Валентин Геров. Той ще излезе на сцената със своите колеги от "София квартет" - Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников.


По време на събитието Съюзът на музикалните и танцови дейци ще награди Валентин Геров със Златна лира за цялостен принос в изкуството.


Концертът е част от "Концерти с дрескод" на "София квартет", а дресКОДЪТ е червено. Специален гост е и актьорът Ники Сотиров. Програмата прескача границите на класиката и потъва в необятния свят на джаза.


Билети на касата на зала България и онлайн на: www.epay.bg


Биографични бележки за Валентин Геров
Завършва СМУ "Любомир Пипков" през 1979 г. в класа на Г. Рогев, през 1985 – ДМА в класа на проф. Чиликов и класа по камерна музика на проф. Димов. Лауреат е на конкурсите "Стефан Сугарев" 1983 и "Светослав Обретенов"1984. В периода 1984 – 1992 е оркестрант в Софийска филхармония. Участва в турнета в САЩ, Европа, Азия, както и в интегрални изпълнения на симфониите на Чайковски, Брамс, Малер. От 1986 до 1990 свири във фестивалния симфоничен оркестър под диригенството на Емил Чакъров. През 1991 – 1992 специализира в музикалната академия в Щутгарт при световноизвестния квартет "Мелос". През 1993 е първи виолист на Нов симфоничен оркестър с диригент Ералдо Салмиери.


От същата година и до сега е член на квартет "Димов", понастоящем – "София квартет". Участва в интегрални изпълнения на Моцарт, Брамс, Бетовен и турнета в Европа, Латинска Америка и Далечния Изток. От 1989 – 1999 е хоноруван преподавател по виола. Множество премиерни пиеси са написани специално за Валентин Геров. Сред тях са: Лазар Николов – "Из музиката на Орфей" 2002 за соло виола; Ценко Минкин – соната за виола и пиано; Боян Воденичаров – квартет; Михаил Големинов – струнно трио; Велислав Заимов – дуо за виола и чело; Михаил Пеков – "Песни за двама влюбени".


Валентин Геров работи в областта на джаза с музиканти като: Антони Дончев, Румен Тосков, Росен Захариев, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Любо Денев и др. Създава авторска музика и музикално оформление за театрални и балетни представления: "Тъжният принц", "Змейче розово" БНТ. С балет "Арабеск" създава "Банята: личното пространство", "Линч – желание за близост", "Лечителят на скръбта", "Ехо от падащ цвят". Свирил е и с пианиста на Пинк Флойд – Рик Райд.


Геров участва като соло виолист в Български симфоничен оркестър, с който се реализира музиката за едни от най-известните чужди филмови продукции. Той изпълнява солови партии в произведения на композитори като: Енио Мориконе, Риц Ортолани, Пино Донаджо, Карлос Илиото и др. Музикантът получава множество покани като солиращ виолист в Софийската филхармония и оркестъра на БНР. ("Дон Кихот" – диригент Милен Начев и солист Станимир Тодорор). Има издадени компактдискове: "Траурна музика" на Хиндемит"; 8.10,11 квартети на Шостакович – с Радио квартет (1993); "Отраженията" (2000).


Отличен е с наградата "Музикант на годината" за 1994 година от предаването на БНР Allegro vivace. Носител е на "Кристална лира" със "София квартет" (2004), Националната награда "Златен квартет" (2017) и Награда за принос в областта на културата "Златно перо" (2018).

Повече

Концерти

Ugly dolls

/ Филми 0
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK