Бедржих Сметана & Цезар Франк

28 февруари 2021 г., Зала България, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Надежда Цанова (пиано) и Иван Пенчев (цигулка) в музикален проект на Quarto

Две "камерни симфонии" за от Бедржих Сметана и Цезар Франк със забележителни музиканти на сцената. На 28 февруари в голямата концертна Зала "България" Quarto Quartet ще представят концерт с прочутите Трио на Бедржих Смèтана и Квинтет на Цезар Франк.


Със специалното участие на Надежда Цанова (пиано)Quarto Quartet: Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) Клавирното трио на Бедржих Сметана заема специално място в живота на композитора. Той пише творбата след загубата на най-голямата си дъщеря, която умира през 1855 г., след като се разболява от скарлатина. Сметана преживява тежко загубата и излива душата и скръбта си в първото си мащабно камерно-инструментално произведение - Клавирно трио в сол минор (Прага, 1885 г.).


Отчаяние, скръб и погребално шествие са темите, които отличават отделните му части, написани в минорни тоналности и в тях присъства постоянен низходящ ход, който още от Барока се възприема като символ на траура и смъртта. Премиерата се е състояла през 1885 г. в Прага, а на пианото сяда самият Бедржих Сметана. Ференц Лист изказва възхищението си от тази творба и я смята за едно от най-добрите камерни произведения писани някога.Клавирното трио на Сметана ще бъде изпълнено от Надежда Цанова - пиано, Иван Пенчев - цигулка и Димитър Тенчев - виолончело.


Клавирният квинтет на Цезар Франк е представен за първи път през януари 1880 г. На премиерата, клавирната партия е изпълнена от Камий Сен-Санс, който не харесва творбата и след концерта демонстративно хвърля нотите върху рояла. Но квинтетът бележи грандиозен успех и произведението е оценено по достойнство от публиката и съвременниците. Знаменитият Светослав Рихтер го изпълнява заедно с квартет "Бородин" и го нарича "Страстите по Матея" в камерната музика".


Квинтетът на Цезар Франк заедно с неговата симфония са признати за най-мащабно замислените му произведения. Кварто-музикантите споделят: "Избрахме тази програма, защото и двете музикални произведения звучат като две пълнокръвни "симфонии" за камерен състав. На 28-ми февруари ще слушате две от най-мащабните творби на Романтизма."


Билети между 12 лв. и 25 лв. на касите на Зала "България" и в Ивентим тук


Официално събитие на Софийска филхармония и Кварто Квартет: https://fb.me/e/2aX3JPQip

Повече

Концерти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK