Песента на ветровете

28 април 2021 г., Театър Азарян, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

"Песента на ветровете" - концерт на Петър Дундаков

Композиторът Петър Дундаков, познат с работата си с "Мистерията на българските гласове" и по музиката на редица филми като "Голата истина за група "Жигули" и "Възвишение"), постави през 2019 г. уникалния мултимедиен спектакъл "Песента на ветровете", носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката 2019 г.


На 28 април 2021 г. от 19:00 ч. проектът, обединяващ различни музикални стилове, отново ще огласи Театър "Азарян". Цикълът от авторски пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма ще събере на една сцена обновен състав, включващ някой от най-великолепните интерпретатори на класическата музика. Това са камерен ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на проф. Пламен Джуров, познатият от джаз сцената тромпетист Росен Захариев, сопраното Гергана Димитрова (солист на "Мистерия на българските гласове" и "Ева квартет") и сопраното Пламена Гиргинова.


Визуалната идентичност на проекта е дело на българския аниматор и мултимедиен артист Иван Богданов (@finfilm), участвал в редица международни проекти и носител на няколко награди от престижни форуми. Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, "narrative music" - театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост. С него талантливият композитор цели да стартира диалог между различните музикални жанрове и да провокира зрителите да преминат отвъд познатите музикални граници.


Проектът "Песента на ветровете" от Петър Дундаков предлага цялостна нова концепция, която представя съвременната класическа и арт музика като актуален културен феномен и я "превежда" на познат и близък език на слушателя. Концертът на 28 април е първият от поредица от такива, които ще се различават един от друг и ще са с участието на различни гост изпълнители. Защото съществуват безброй начини да чуеш красотата в музиката. А огромна част от привидно противоречиви стилове и фрагменти са неделими един от друг и свързани с невидими връзки. Спектакълът се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Билети се продават в Билетния център на НДК в сградата и онлайн.

Повече

Концерти

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK