Quarto Quartet & Александър Сомов

25 април 2021 г., Зала България, 19:00 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Аренски и Шуберт от Кварто Квартет и Александър Сомов на 25 април 2021 в Зала България

Аренски и Шуберт от Кварто Квартет и Александър Сомов на 25 април 2021 в Зала България

Вечерта на Цветница, 25-ти април, в концертната Зала България ви каним на концерт, който ще направи празника ви специален. Quarto Quartet и Александър Сомов (виолончело) изпълняват Аренски и Шуберт. Струнен квартет №2 на Антон Аренски е създаден през 1895 г. с посвещението "В памет на Чайковски". Аренски търси по-дълбок звук от добре познатият ни за струнен квартет чрез използването на две виолончели.


Замествайки втората цигулка в класическият състав с виолончело, той съумява да обогати изразните средства, с които състава разполага. Това тричастно произведение е уникален пример за този нетипичен състав, елегичен отглас на традициите на руската музика, преоткрит чрез дебрите на камерното музициране. С добавянето на вторo виолончелo към класическия струнен квартет, а не на втора виола (както в големите квинтети на Моцарт), Франц Шуберт следва примера на редица подобни произведения в творчеството на Бокерини, което той в детайли е изучавал.


Така се ражда едно от най-великите произведения в камерната музика - Струнният квинтет в до мажор. Творба, изпълнена с емоционално двусмислие - тук светлината и сянката, спокойствието и драматизма се преплитат в запомняща се енигма. Кварто квартет е в състав Иван Пенчев, цигулка; Светлана Станчева, цигулка; Татяна Тодорова, виола и Димитър Тенчев, виолончело. Със специален гост - виолончелистът Александър Сомов.


Билети на цена от 15 лв. на касите на Софийска филхармония и онлайн в Ивентим тук: https://www.eventim.bg/bg/bileti/kvarto-kvartet-aleksandr-somov-sofia-bulgaria-hall-560175/event.html

Повече

Концерти

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK