46 | Solo by Mårten Spångberg

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Пространство ДНК

Пространство ДНК

aвтор и изпълнител: Мортен Шпонгберг

режисьор репетиции: Сидни Барнсю

изкуствен интелект и програмиране: Хеико ГьолтцерАко абстрактните неща могат да съществуват, като например клюката, jpeg файлa върху хард драйвa, индуистката богинята Парвати или нищото в наполовина празна бутилка, кой казва, че танцът не може да съществува автономно или да има свой собствен живот?


46 е изследване с продължение на автономното съществуване на танца. В серия от спектакли шведският хореограф Мортен Шпонгберг се занимава с танцуването, изграждането на връзка между тялото и танца. Дали сам танцуваш или танцът "танцува" теб? Дали танцът има собствено съществуване, което го превръща в движеща сила? Заниманието с подобен вид танц изисква нова мисловна нагласа и отваря възможности за поява на нови идеи и форми на съществуване.


Вдъхновен от съвременните феномени като материализъм и консумеризъм, естетиката на емотикона, квантовата физика, изкуствения интелект и градските стилове танц, 46 саботира доминиращите режими на композиране и репрезентация, като създава пространство, в което се появяват възможност за споделени практики.


46 е създаден с подкрепата на Шведския съвет за изкуства и е част от проекта Vandrare/Håp, реализиран със съдействието на Норвежкия съвет за изкуства.


Мортен Шпонгберг (р. 1968, Швеция) е мултидисциплинарен хореограф и теоретик, който живее и работи в Берлин и Стокхолм. Интересите му обхващат танца и хореографията в по-широк контекст, към които той подхожда чрез експериментална практика в множество формати и изразности.


От 1994 г. насам Шпонгберг е активен на сцена като автор и изпълнител, а от 1999 г. създава собствени хореографии, сола и колективни творби, обиколили множество сцени по света. В партньорство с архитекта Тор Линдстранд работи по различни проекти, под общата марка International Festival, свързани с по-широка идея за социална хореография.


Шпонгберг има огромен опит като куратор, преподавател в областта както на теорията, така и на практиката. От 2008 г. до 2012 г. ръководи магистърската програма "Моята хореография" в Университета по танц в Стокхолм. Бил е гост професор в университета в Гисен, в Националната Академия по изкуства в Осло. Има множество публикации, като първата му книга "Шпонгбергианизъм" (Spangbergianism) е публикувана през 2011 г.


| Гостуването e част от международна програма "Мигриращото тяло" на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс и се реализира с финансовата подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община за 2020 г.


Билети от 15, 10, 4 лв. на касите на Билетен център НДК и онлайн на tickets.ndk.bg

Повече

Monster Hunter: Филмът

Monster Hunter: Филмът

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK