46 | Solo by Mårten Spångberg

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Пространство ДНК

Пространство ДНК

aвтор и изпълнител: Мортен Шпонгберг

режисьор репетиции: Сидни Барнсю

изкуствен интелект и програмиране: Хеико ГьолтцерАко абстрактните неща могат да съществуват, като например клюката, jpeg файлa върху хард драйвa, индуистката богинята Парвати или нищото в наполовина празна бутилка, кой казва, че танцът не може да съществува автономно или да има свой собствен живот?


46 е изследване с продължение на автономното съществуване на танца. В серия от спектакли шведският хореограф Мортен Шпонгберг се занимава с танцуването, изграждането на връзка между тялото и танца. Дали сам танцуваш или танцът "танцува" теб? Дали танцът има собствено съществуване, което го превръща в движеща сила? Заниманието с подобен вид танц изисква нова мисловна нагласа и отваря възможности за поява на нови идеи и форми на съществуване.


Вдъхновен от съвременните феномени като материализъм и консумеризъм, естетиката на емотикона, квантовата физика, изкуствения интелект и градските стилове танц, 46 саботира доминиращите режими на композиране и репрезентация, като създава пространство, в което се появяват възможност за споделени практики.


46 е създаден с подкрепата на Шведския съвет за изкуства и е част от проекта Vandrare/Håp, реализиран със съдействието на Норвежкия съвет за изкуства.


Мортен Шпонгберг (р. 1968, Швеция) е мултидисциплинарен хореограф и теоретик, който живее и работи в Берлин и Стокхолм. Интересите му обхващат танца и хореографията в по-широк контекст, към които той подхожда чрез експериментална практика в множество формати и изразности.


От 1994 г. насам Шпонгберг е активен на сцена като автор и изпълнител, а от 1999 г. създава собствени хореографии, сола и колективни творби, обиколили множество сцени по света. В партньорство с архитекта Тор Линдстранд работи по различни проекти, под общата марка International Festival, свързани с по-широка идея за социална хореография.


Шпонгберг има огромен опит като куратор, преподавател в областта както на теорията, така и на практиката. От 2008 г. до 2012 г. ръководи магистърската програма "Моята хореография" в Университета по танц в Стокхолм. Бил е гост професор в университета в Гисен, в Националната Академия по изкуства в Осло. Има множество публикации, като първата му книга "Шпонгбергианизъм" (Spangbergianism) е публикувана през 2011 г.


| Гостуването e част от международна програма "Мигриращото тяло" на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс и се реализира с финансовата подкрепата на Програма "Култура" на Столична Община за 2020 г.


Билети от 15, 10, 4 лв. на касите на Билетен център НДК и онлайн на tickets.ndk.bg

Повече

Вещиците

/ Филми
Вещиците

Вещиците

Виж видеото
Кухия човек

Кухия човек

Виж видеото
Новите мутанти

Новите мутанти

Виж видеото
Тенет

Тенет

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Семейство Адамс

Семейство Адамс

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK