Голдбергови вариации

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Голдбергови вариации , представление на Юрий Коняр (Словения)

Голдбергови вариации , представление на Юрий Коняр (Словения)

Изпълнение: Юрий Коняр (Словения)

Светлинен дизайн: Робрехт Гюскир

Музика: "Голдбергови вариации" от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд (1981)

Вход 10/15 лв.


За постановката


През 2007 г. Юрий Коняр започва да се занимава с видеото на Уолтър Върдин "Голдбергови вариации", създадено въз основа на пърформанса от 1986 г. на Стив Пакстън "Голдбергови вариации от Йохан Себастиан Бах в изпълнение на Глен Гулд, импровизация на Стив Пакстън". Две години по-късно, подтикната от различни събития и лични избори, Коняр започва да репетира редовно и танцува върху изпълнението ежедневно цяла една година.


За развитието на процеса той споделя: "Голдберг се превърна в мой приятел, с който нямах търпение да прекарам време всеки ден. Докато репетирах, изпробвах въпросите, които възникваха в мен, и им отговарях с наблюдения от видеото, но и си давах свободата да запълвам празнотите с въображение и собствените ми открития. Така първо се преструвах, че започвам да разбирам как работи съзнанието на Стив като танцьор, а после осъзнах и приех факта, че това всъщност е моето собствено съзнание."


Юрий Коняр е танцьор, хореограф, пърформър, импровизатор, изследовател, писател, куратор и мениджър, работещ в полето на танца. След като завършва програмата "PARTS" в Брюксел, се присъединява към танцовата компания "Les Ballets C de la B". Работил е със и за имена като Мая Делак, Янез Янша, Борис Шармац. През 2007 г. преживява травма на главата, след която започва да се занимава с темата за възможностите на настоящето. През 2009 г. стартира задълбоченото си изучаване на видеото на Стив Пакстън върху "Голдбергови вариации", което прераства в дългосрочна импровизационна практика и става основа за продължаващ диалог.


Представлението е част от програмата на 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", който се провежда от 10 октомври до 08 ноември.


Билети могат да бъдат закупени тук

Повече

Monster Hunter: Филмът

Monster Hunter: Филмът

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK