Майстори

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Нов театър НДК

Нов театър НДК

Автор: Рачо Стоянов

Режисьор: Димо Дешев

Сценография и костюми: Зоя Минева

Аудио и видео: Асен Антонов

Участват: Георги Ангелов, Мариета Калъпова, Елица Анева, Адриан Филипов, Генадий Николов, Александър Димитров, Сергей Константинов, Мариян Стефанов, Надя Новоселска


За постановката

Гостува Драматично-куклен театър "Иван Радоев"


"Майстори" на Рачо Стоянов - това е светът на материалните съображения, на ожесточената борба да оцелееш, на компромиса със своя индивидуален критерий и светът на вдъхновението, на свободата да рушиш и да създаваш.


Темата е вечна - от историите за Хубавата Елена или дълго завръщащият се към Итака Одисей, но за основа на своята пиеса Рачо Стоянов използва действителна случка. В Трявна има два резбовани тавана, запечатали в изящни плетеници легендата за мъжкото съперничество. Единият грее като истинско слънце, на другия - то току-що изгрява. Облогът спечелил вторият майстор. Но това не е пиеса само за любовта и творчеството. В нея героите задават и други въпроси: Прав ли е онзи, който държи на канона, или е прав другият, новаторът; Къде е истината, щом никой не е сгрешил в нищо? Всички в своя живот търсим истината и задаваме въпроси към Създателя.


Димо Дешев се впуска в смело режисьорско решение, като добавя още един персонаж - Жената, която разказва.


"Задачата на този нов персонаж е подобна на ролята на древногръцкия хор в пиесите, който коментира и дори се противопоставя на случващото се - обяснява режисьорът. - Иска ми се нашата българска пиеса да се извиси до епоса чрез поставянето, не чрез дописване. Експериментът е труден, защото по принцип аз правя комедии. Но си струва", признава той.

Повече

Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Пълно ускорение

Пълно ускорение

Виж видеото
Доктор Сън

Доктор Сън

Виж видеото
Семейство Адамс

Семейство Адамс

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK