Майстори

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Нов театър НДК

Нов театър НДК

Автор: Рачо Стоянов

Режисьор: Димо Дешев

Сценография и костюми: Зоя Минева

Аудио и видео: Асен Антонов

Участват: Георги Ангелов, Мариета Калъпова, Елица Анева, Адриан Филипов, Генадий Николов, Александър Димитров, Сергей Константинов, Мариян Стефанов, Надя Новоселска


За постановката

Гостува Драматично-куклен театър "Иван Радоев"


"Майстори" на Рачо Стоянов - това е светът на материалните съображения, на ожесточената борба да оцелееш, на компромиса със своя индивидуален критерий и светът на вдъхновението, на свободата да рушиш и да създаваш.


Темата е вечна - от историите за Хубавата Елена или дълго завръщащият се към Итака Одисей, но за основа на своята пиеса Рачо Стоянов използва действителна случка. В Трявна има два резбовани тавана, запечатали в изящни плетеници легендата за мъжкото съперничество. Единият грее като истинско слънце, на другия - то току-що изгрява. Облогът спечелил вторият майстор. Но това не е пиеса само за любовта и творчеството. В нея героите задават и други въпроси: Прав ли е онзи, който държи на канона, или е прав другият, новаторът; Къде е истината, щом никой не е сгрешил в нищо? Всички в своя живот търсим истината и задаваме въпроси към Създателя.


Димо Дешев се впуска в смело режисьорско решение, като добавя още един персонаж - Жената, която разказва.


"Задачата на този нов персонаж е подобна на ролята на древногръцкия хор в пиесите, който коментира и дори се противопоставя на случващото се - обяснява режисьорът. - Иска ми се нашата българска пиеса да се извиси до епоса чрез поставянето, не чрез дописване. Експериментът е труден, защото по принцип аз правя комедии. Но си струва", признава той.

Повече

Гренландия: Последно убежище

Гренландия: Последно убежище

Виж видеото
Войната с дядо

Войната с дядо

Виж видеото
След сблъсъка

След сблъсъка

Виж видеото
Тенет

Тенет

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK