Швейк

от Юрий Дачев по мотиви от романа

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Швейк

© Симон Варсано

Постановка: Бина Харалампиева

Сценография и костюми: Петя Стойкова

Музика: Мартин Каров

Участват: Герасим Георгиев, Валентин Танев


За постановката

Великата епоха се нуждае от велики хора. Съществуват незнайни герои, скромни, без славата и историята на Наполеон. Ако анализираме техния характер, той би затъмнил славата на Александър Македонски. Днес из пражките улици вие може да срещнете опърпан човек, който сам дори не съзнава каква голяма роля е изиграл в историята на новата велика епоха. Той си върви скромно по пътя, не безпокои никого, не го безпокоят журналисти, които да го молят за интервю. Ако го попитате как се казва, той ще ви отговори простичко и скромно: "Аз съм Швейк…"


Ярослав Хашек


В образа на един от най-емблематичните персонажи в световната литература – добрия войник Швейк – ще се преобрази Герасим Георгиев-Геро, докато талантливият Валентин Танев въплъщава роля след роля.


Режисьорът Бина Харалампиева и драматургът Юрий Дачев майсторски пречупват въпросите на Ярослав Хашек през призмата на настоящето, като провокират поток от асоциации с актуалните събития в страната ни.


Спектакълът "Швейк" е огледало от образи, в които всеки може да намери частица от себе си, да се опознае по-добре и да открие закалената броня на иронията и самоиронията срещу безумствата на времето.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Театър "Българска Армия"

Адрес: ул. "Г.С. Раковски" №98

  • Съб. 23.01.21

    19:00

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK