Прелюдия към изгубената душа

Моноспектакъл на Радослав Йорданов по разказа на Н. В. Гогол "Записки на един луд"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Прелюдия към изгубената душа

© Shutterstock

Превод и режисура: Радослав Йорданов


За постановката

Рядко ставаме свидетели на индивидуални творчески изяви, задоволяващи целия спектър и творчески компоненти на театралното изкуство. Актьорът и режисьор Радослав Йорданов прави точно такъв опит в новия си моноспектакъл "Прелюдия към изгубената душа".


Една покана за вълнуващо гмуркане в главата на един полудяващ, на един безнадеждно влюбен, на един параноик, на един човек, говорещ езика на животните, и на един испански крал, попаднали в одеждите на лишения от потомствено дворянство Аксентий Иванович Поприщин.


На сцена без декори и в тотално лишено от сугестия пространство, Поприщин ще се сбори с влудяващите застиналости на един несправедлив социален ред, който му отрежда нито повече, нито по-малко от чина титулярен съветник със "съвършено ниска заплата".


"Исках да създам персонаж, съвършено отделен от грижите да се занимава с излишни декори и реквизит. За мен не е важно къде се намира героят – може да е в лудницата, може да си е у тях и да чете дневника си, може вече да е в чистилището и да чака своята присъда – това не е център на събитията – това е условно.


Което ме интересува обаче е: какво се случва с този герой и защо се случва именно така, както се случва?" –


Радослав Йорданов

Повече

Постановки

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK