Дон Паскуале

Опера от Гаетано Доницети

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Дон Паскуале

© Shutterstock

режисьор: Светозар Донев

диригент: Жорж Димитров


За постановката

"Дон Паскуале" се играе за първи път през януари 1843 година в Париж и от тогава до днес се радва на огромен интерес.


Нейната първа постановка в България е през 1932 година в Софийската опера. " Дон Паскуале " е определяна от музикалната критика като една от най-ценните комични опери на Доницети. Творба, чиято музика композиторът създава само за осем дни и чрез нея прави публиката съпричастна на емоциите, завладели душата на стария ерген Дон Паскуале, който иска да направи живота си по-добър като се ожени за млада жена.


Но, дали очакванията му ще се оправдаят?


Режисьорът Светозар Донев казва за спектакъла:
"Поставял съм "Дон Паскуале" преди години в испанските оперни театри в Билбао и Памплона. Тогава имах други идеи. Преобладаваше сатирата, надсмиването над стария богат човек, който иска да завоюва любовното си щастие със силата на парите. С дистанцията на времето аз намерих друг прочит на тази творба.


Любовта е силата, истинският двигател на събитията. Любовта не като чувство, а като движение, борба. Всъщност, истинската любов е действие, а не затворена в човека емоция. Младите в "Дон Паскуале", Норина и Ернесто с помощта на своя верен приятел доктор Малатеста, се борят за своята любов в истинския смисъл на тази дума. И успяват!


Потърсих в сценографското решение символа със СЪРЦЕТО, което се променя през различните картини. То се отваря, и все повече се отваря, и разбива. А движението на сценичните образи по него и около него съм търсил като метафора. Разположението на героите спрямо този акцент в декора е символно и мизансценът говори ясно за силата на конфликтите, борбата, смешните ситуации и най-вече за истинската любов. Любов, която дава сила за действие, за победа"

Повече

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK