Ничия земя

от Данис Танович

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Ничия земя

© Владимир Михайлов

Превод: Нева Мичева

Сценична версия и постановка: Стоян Радев Ге. К.

Сценография и костюми: Елица Георгиева

Музика: Стоян Радев Ге. К.

Участват: Филип Аврамов, Валери Йорданов, Йосиф Шамли, Йордан Петков, Зафир Раджаб, Лили Сучева


За постановката

Данис Танович е босненски режисьор и сценарист, роден в Зеница през 1969 г. "Ничия земя" (2001) е дебютът му в игралното кино (Танович е сценарист и режисьор на лентата), филмът печели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.


Кинотворбата, която се движи на границата между абсурда с балкански привкус и чистата трагедия, разказва за трима войници по време на войната в Югославия (1992-1995), срещнали се в окоп между двете фронтови линии, на "ничията земя", а единият от тях лежи върху скачаща мина.


Безкрайната инерция на унищожението


"...защото войната никога не свършва... Интересното в случая е, че враждуващите страни – босненци и босненски сърби – са много близки във всякакъв смисъл. Оттук и впечатлението, че непримиримите
различия помежду им са несъществени, а конфликтът – несъстоятелен...


Ако този текст все пак успява да добави нещо, малко по-различно към вече известното в обстойно разработената военна тема, то се състои в появата на инерцията – безкрайната инерция на унищожението."


Стоян Радев

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Народен театър "Иван Вазов"

Адрес: ул. "Дякон Игнатий" №5

  • Ср. 08.05.19

    19:00

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK