Светилище

20 май 2017 г., Пространсттво ДНК, 19:30 ч.

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Светилище

© Shutterstock

концепция, режисура, сценичен и светлинен дизайн и костюми: Магдалена Хованиец

изпълнение: Магдалена Хованиец , Мзамо Нондлвана и Маркус Щайнкелнер

музика: Арик Щангл и Маркус Щайнкелнер

текст на песните: М. Хованиец и М. Нондлвана

драматургична помощ: Костас Кекис

Продукция на VierHochDrei

Копродукция с WUK Theater/Tanz, Виена

Проектът се реализира с подкрепата: ЕС и Културната дирекция на град Виена

С подкрепата на: D.ID Dance Identity, nadaLokal и Tanzquartier Виена

Билети: 10|8 лв.

На английски език


За постановката

"Светилище" е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. От векове на театъра, музиката и изобщо на изкуствата са се привнасяли терапевтични функции. Изпълнителите ги призовават сега и превеждат публиката през света на вярвания, коренящи се в детството. Те стават извор на въпроси за способността ни все още да вярваме в безсмъртието и в духовното/физическо прераждане.


Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография "Пролетно тайнство" на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно. Едно уникално, пречистващо и освобождаващо преживяване под формата на ритуално шоу, изцеряващо нашите тела и души. Пърформанс, концерт и чудо в едно, което няма да остави никого безучастен!


Магдалена Хованиец е танцьор, пърформанс артист, хореограф и музикант от Полша, като днес живее и работи в Австрия. Тя завършва танц и пърформанс в Държавното балетно училище в Битом, Полша, както и в Линц. Работила е с изявени съвременни компании и артисти като SUPERAMAS, Олег Сулименко, Марк Томпкинс, Жером Бел, Аманда Пиня, Флорентина Холцингер и др. През 2007 тя е стипендиант на danceWEB и създава собствен артистичен колектив Mariamagdalena.


Нейни представления са показвани из цяла Европа, включително и на най-големия танцов фестивал "Импулстанц" във Виена. През 2009 получава специалната стипендия за изпълнителски изкуства на Министерството на културата на Австрия, а престижното списание "Балеттанц" я обявява за "забележителен млад хореограф" в класацията си през 2010. В периода 2008-2014 е вокалист на пънк групата The Mob Fixing Freedom, а от 2015 рапира в дуото Mermaid & Seafruit. Хованиец преподава танц и DJ пърформанс в Австрия и Полша, както и пърформанс в Академията за изящни изкуства във Виена. Работила е и като куратор за проект на Европейския съюз за Музей за приложни изкуства във Виена и организира фестивал 24Hours Festival.


Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на: INTPA-Международна мрежа за танц и пърформанс, Австрия на Танцквартир Виена, финансирано от Австрийското правителство, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и програма "Мигриращо тяло", финансирана от Столична програма "Култура" на Столична община за 2017

Повече

15:17 до Париж

/ Филми 2
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах