Братята

от Стефан Прохоров

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Братята

© Темелко Темелков

Постановка: Димитър Стефанов

Сценография: Димитър Димитров

Музика: Мартин Каров

Фотограф: Темелко Темелков

в ролите: Иван-Александър Дойчев, Алек Чурчич, Рада Кайрякова, Стефан Попов, Добрина Гецова, Кирил Бояджиев


За постановката

"Когато положението е най-безнадеждно, тогава влиза Смъртта. Буквално, в нашия случай. Избрах комедията на Стефан Прохоров "Братята", защото тя проповядва една прекрасна максима: "Светът е чудесен!". С много чувство за хумор разглеждаме човешкия стремеж да предвиди и подреди бъдещето си – задача непосилна за хората, задача, превърнала се в любимия виц на Бог. А светът можеше да е много по-красив, ако само се опитвахме да го изживеем без предварителни планове, без предразсъдъци и с малко повече музика. А ако смъртта е просто другото име на живота? Дали сънуваме, че живеем или живеем само на сън? Дали не пропиляваме живота си в планове е подготовки как да го изживеем?"
Димитър Стефанов


"Братята, това е" или просто "Братята", е втората ми пиеса. Беше написана през лятото на 2012 г. и оттогава животът й винаги е бил на косъм от сцената. В годината на написването си беше наградена на балкански конкурс и трябваше да бъде представена в Лондон – организацията, обаче, май фалира. Театри казваха "да", а после "не". Дори преди години апокрифно беше стигнала до студенти от НАТФИЗ, които репетираха откъс от нея, но не стигнали до изпит.


Иначе всичко изглеждаше наред – имаше представяне на "Панаир на младите" 2013, донесе ми номинация за наградата "Стоян Камбарев" Стискам палци на екипа успешно да изкарат този текст от чекмеджето."
Стефан Прохоров


Стефан Прохоров е драматург и театрален режисьор. През 2016 г. завършва специалност "Режисура за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" с ръководител проф. Снежина Танковска. Пиесата му "Правилата на играта" е наградена на конкурса "Млада драма – млад театър" към фестивала "Панаир на младите" 2011 и през 2012 г. е включена в репертоара на Младежки театър "Николай Бинев".


Пиесата му "Братята, това е" ("Братята") му носи номинация за наградата "Стоян Камбарев" и с нея участва на международния фестивал за съвременна европейска драматургия "Interplay" през 2012 г. През 2016 г. реализира и пиесата си "Кръгът" в Общински театър "Любомир Кабакчиев", а през януари 2017 г. поставя и следващата си пиеса "Сервантес, Шекспир и Антон" в съавторство с Мартина Новакова, копродукция на Общински театър "Любомир Кабакчиев" и Институт "Сервантес".


Паралелно с обучението си, Стефан Прохоров реализира независими театрални проекти като режисьор. На 25.10.2016 г. се състои премиерата на дипломния му спектакъл "Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева" от Малина Пшешлуга в ДКТ Стара Загора. През април 2017 г. в съавторство с хореографа Стефани Ханджийска и композитора Георги Атанасов – Minstrel реализира и one on one пърформанса "Опаковки" в Галерия "Zelena", София.


Стефан Прохоров участва в различни международни ателиета и театрални проекти като изпълнител, режисьор и асистент-режисьор, работи с трупите "Terre Moto" (Испания), "Mundo Razoavel" (Португалия), "Non–Private Theatre" (Унгария), "Carte Blanche" (Дания). В Академичната 2016/2017 г. е гост-преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Повече

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK