Как Инджето не стана цар

от Пламен Марков по записки на Балчо Нейков

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Как Инджето не стана цар

© Мария Цветкова

Режисьор: Пламен Марков

Сценография и костюми: Мира Каланова

Композитор: Калин Николов

Участват: Александър Хаджиангелов, Ангелина Славова, Ахмед Юмер, Веселина Конакчийска, Рая Пеева, Кристина Янева, Мая Бабурска, Николай Желев, Николай Луканов, Ния Кръстева, Петко Венелинов, Петър Дочев, Светослав Добрев, Стефан Мавродиев, Юлиян Петров


За постановката

По текстове на Балчо Нейков, Димитър Маринов, поп Минчо, поп Пунчо, народни песни и анонимни приписки върху книги


Този текст за театър е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанскои Провадийско, събирани и записани от търговеца БАЛЧО НЕЙКОВ, и след това влезли в неговия летопис, налепен от различни съставни автентични разкази. Тези "Сбирки от народния живот" имат амбицията да разкажат истории за и около рода на славния войвода Стефан Караджа, а именно рода Бинбеловци.


Това събирателство е възложено на "бай Балчо" от негов познат от Министерство на просвещението "с цели най-патриотични", пък и да "изкара някой лев , щото се е разорил като търговец". Основанието е било, че въпросния Балчо, бил "другарче като дете" на прочутия войвода и даже някои от преданията са разказани на Балчо от майката на самия Стефан Караджа.


Министерство на просвещението е изоставило предадения му ръкопис да събира прах близо 90 години, защото го е счело за възпи тателно неподходящ за публикуване. В предложения от мен текст за театър са вплетени и описания, както и сюжетни линии и от мемоарнияръкопис "Видрица" на поп Минчо Кънчев от Старозагорско, също събирал прах около 80 години, но в друг архив. Ползван е поп Пунчо и анонимни приписки.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Младежки театър "Николай Бинев"

Адрес: гр. София, бул. "Княз Александър Дондуков" №8-10

  • Чет. 21.02.19

    19:00

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK