Семеен съвет

от Кристина Клементе

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Театър 199

Театър 199

Превод: Нева Мичева

Режисьор: Проф. Д-Р Атанас Атанасов

Сценография: Невена Белева

Музика: Никола Стоянов

в ролите: Георги Спасов, Анастасия Ингилизова, Васил Дуев, Никола Стоянов, Христина Джурова


За постановката

Кристина Клементе е родена на 30 март 1977 г. в Барселона. Обучава се в Театралната академия на Барселона и в Института "Сала Бекет". Като драматург тя става известна с пиесите си "Оркестър Рай" (2007, Театър "Версус") и "Марк и Паула" (2008, "Сала Бекет"). А сред другите нейни заглавия за сцена са: "Ние идваме в Тибидабо" (2008, Театър "Версус", получила Награда на критиката) и "Великата нощ на Лурдес Г.", написана през същата година в съавторство с Хосеп Мария Миро (Театър "Версус", за която, през 2009 г. са удостоени с театралните награди "Луис Сола" и "Грек"), следва "Нашите шампиони" (2012, Театър "Гауди").


През 2013 г. "Семеен съвет" се превръща в сензация, още с появата си в "Сала Бекет" и е наградена от Форума на писателите в Тарагона. Като режисьор Кристина Клементе поставя "Извън играта" от Серхи Белбел (2010, Театрална лаборатория "Бамбалина"). Заедно с него е съсценарист на игралния филм "Ева" (2011). Тя е автор на популярните телевизионни поредици "В сърцето на града" и "Като че ли беше вчера".


Кристина Клементе преподава драматургия в Института "Сала Бекет", където наскоро реализира една от своите ранни пиеси – "Цепелин" (2008).


Откровено патетично послание


Харесвам тези пиеси, които ме грабват от първите си страници и прочитам "на един дъх". Останалите чета от инат. Харесвам и онези пиеси, които независимо дали при първия прочит са завладяващи или скучни, провокират актьорската ми природа и я изкушават моментално да се напъха под кожата на някой от персонажите.
Първата среща с пиесата на Кристина Клементе предизвика незабравимо вълнение на човешкия ми дъх, но провокира и усещане за актьорско пиршество. Понякога съм алчен, а в случая исках да вляза под кожата на всички персонажи. Това беше и причината да предприема поредната си постановъчна авантюра.


Десетина дни преди премиерата, когато хаосът започва да се подрежда и всичко е ясно, но не съвсем когато адреналинът се покачва и нещата уж се случват, обаче Не съм нервен, не!


Седя на последния ред в тъмната зала и проигравам всички роли Актьорското пиршеството на колегите от сцената, десетина дни преди премиерата предизвиква и спонтанната ми усмивка и смеха и приглушения кикот, и самотната ми тъжна сълза Не мога да не бъда благодарен. Може би защото за пореден път се убеждавам, че Актьорът е човек, но не като хората.


Имам чувството, че и вие, прекрачвайки прага на театъра в ролята на зрители, но и на човеци, ще бъдете докоснати с вълнението, което продължавам да нося със себе си много време след знаменитите наши десетина дни преди премиерата.
Атанас Атанасов


Рецепта за палачинки СЕМЕЙНА ХАРМОНИЯ


Ще имате нужда от:
1 дом (по възможност с достатъчно стаи)
3-6 души, в зависимост от това, колко порции предвиждате
1-2 чаени лъжици средства, достатъчни за порциите
2-3 стръка смях
1 бутилка червено раздразнение
2 чаши търпение
1 глава доверие
и накрая обич, на око


Първо изберете къщата и се уверете, че тя е подходяща за вашето семейство. Смесете желаното количество хора внимателно, за да не ги повредите. Поръсете с необходимата материална сигурност. В отделна купа разбъркайте любовта и смеха заедно и ги добавете. Внимателно отворете бутилката раздразнение и го оставете да подиша, за да е в подходящо състояние когато дойде време за сервиране. Накрая разпределете равномерно търпението и резените доверие, като се уверите, че покриват цялата повърхност, инак може напълно да се провали рецептата!


Всъщност, има много начини да се оплеска една рецепта


Но не и театрална такава, като постановката "Семеен съвет". Съставките на Кристина Клементе са спазени безупречно от Нева Мичева, разбъркани са вещо от Атанас Атанасов, оформени изящно от Невена Белева и Кирил Наумов и композирани със замах от Никола Стоянов. А зрителят ще бъде обслужен с огромно старание от героите на тази политико-романтично-зловеща комедия: леко несръчния Рамон (Георги Спасов), малко обърканата Мариона (Анастасия Ингилизова), обсебения от китарата си Рок (Никола Стоянов), буреносната чаровница Айна (Христина Джурова) и пристъпващия като Казанова Марк (Васил Дуев).


Насладете се на това необикновено театрално преживяване! Изключително смешно, но и с премерена, изящна нотка горчивина.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Театър 199 Валентин Стойчев

Адрес: ул. "Славянска" №8

  • Вт. 13.04.21

    19:30

Monster Hunter: Филмът

Monster Hunter: Филмът

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK