Арсеник и стари дантели

от Джоузев Кесълринг

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Арсеник и стари дантели

© Иван Дончев

Режисьор: Борислав Чакринов

Сценография и костюми: Нина Пашова

в ролите: Гергана Данданова, Радосвета Василева, Асен Кобиларов, Тигран Торосян, .., Милен Миланов, Веселин Ранков, Мирослав Пашов, Иван Налбантов, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Александър Дойнов, Йордан Алексиев, Калин Иванов


За постановката

Сюжетът на комедията "Арсеник и стари дантели" ни среща с известния театрален критик и страстен противник на брака - Мортимър Брустър, който не може да устои на чара на красивата Илейн и... предлага брак. Но неочаквано откритие му отнема насладата от медения месец.


В старата ракла, в дома на неговите лели – Аби и Марта, чиято богоугодна благотворителност е добре позната из целия град, Мортимър открива труп. Не "труп", а "трупове" – оказва се, че това е 12-тата им жертва. С идеята да "облекчат живота им", Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша от позабравеното Бъзово вино, но... "придружено с лъжичка арсеник, половин лъжичка стрихнин и щипка цианит".


Вече почерпените господа закопавали в мазето, където и в този момент братът на Мортимър – Теди "копаел поредния шлюз на Панамския канал". Фактът, че той смята себе си за президента Теди Рузвелт се допълва с появата на още по-безумния им трети брат - Джонатан, с явни маниакални наклонности.


Има автори, чието име шества по света с едно единствено произведение. Такъв е случаят с Джоузеф Кесълринг и неговата пиеса "Арсеник и стари дантели", играна 1444 пъти след премиерата й на Бродуей през 1941 година. От тогава до днес пиесата не слиза от световните сцени.


Любопитен факт е, че един от най-шумните случаи в криминалистиката вдъхновява Джоузеф Кесълринг за написването на "Арсеник и стари дантели". По-късно случайността подхвърля неговия сценарий в ръцете на съпругата на популярен по това време продуцент и тя толкова се забавлява, че мъжът й помага на драматурга да реализира пиесата си.


"През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата "Комедия" се мъдрят незаслужено епитети като "пошла" и "елементарна". Намирам, че ако беше вярно, то Комедията не би родила едни от най-великите артисти на нащето време – Чарли Чаплин, Луи дьо Финес, Калоянчев...


Пиесата "Арсеник и стари дантели" отдавна се е превърнала в това, което наричаме "класика в жанра". Написана като пародия на "сериозния" театър, тя вече десетилетия не слиза от родните и световните сцени, с единствената задача – да забавлява. Изпълнена от бляскавата трупа на Театър "Българска армия", твърдо вярвям, че "Арсеник и стари дантели" ще се превърне в едно изискано забавление.
Приятно гледане!


Борислав Чакринов

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK