Вкус на мед

от Шийла Дилейни

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Театър "Българска армия"

Театър "Българска армия"

Постановка: Красимир Спасов

Сценография: Красимир Вълканов

Костюми: Мария Диманова

Музикално оформление: Сашо Младенов

в ролите: Стефка Янорова, Гергана Плетньова, Стойко Пеев, Владислав Виолинов, Владимир Матеев


За постановката

Още с първата си поява на сцена през 1958 година, "Вкус на мед" предизвиква истинска буря. Замислена като роман от 19-годишната Шийла Дилейни и преработена набързо за сцена, пиесата оказва дълбоко и трайно въздействие върху британската поп култура и вдъхновява артисти от класата на "Битълс". В този период, в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век – време, запечатано в историята като времето на "сърдитите млади хора", Шийла Дилейни е водена и от идеята да съживи театъра и в него да се заговори за неща, които до този момент са нямали място на сцената.


И така във "Вкус на мед" за пръв път от сцената се говори честно и открито за живота на средната класа, засягат се теми като междурасова любов, бременна тийнейджърка и се извежда на сцената герой гей. Всичко това шокира, но и възхищава публиката и донася моментално слава на авторката й. И до днес пиесата не спира да се препечатва и да се поставя. А когато през 1980г. я включват в гимназиалната програма, новите поколения млади са готови да се идентифицират с главната героиня Джо.


Сюжетът на пиесата "Вкус на мед" разказва за 18-годишната Джозефин, която живее с майка си, увлечена много повече от новия си любовник – с 10 години по-млад от нея, отколкото от живота на дъщеря си. Водена от порива да изживее романтиката на първата любов, да усети "вкуса на мед", Джо намира нежност при чернокожия моряк Джими


В сюжета на пиесата не се набляга толкова на материалните нужди, колкото на душевните травми, нанесени на младите от студено-пресметливата действителност. Писана във времената на "сърдитите млади хора", когато самата авторка е на 19 години, пиесата оставя у зрителите усещането за отмъщението на обществото спрямо младите хора и техния наивен стремеж към щастие и тяхната повишена емоционалност при възприемане на света, противоречаща на благоразумния компромис.


За първи път названието "сърдити млади хора" е употребено по повод пиесата на Джон Осбърн "Обърни се с гняв назад". Като любопитен факт можем да отбележим, че това е пиесата, с която режисьорът Красимир Спасов като младеж яростно и категорично заявява себе в самото начало на своята театрална кариера. И до днес, когато отново светът е запалил фитила на социалния протест и търси път за преодоляване на един нов вид самота и отчуждение, режисьорът Красимир Спасов се вдъхновява от гневния протест срещу съсловните прегради, лицемерието и несправедливостта.


Повече от 60 години след написването, "ВКУС НА МЕД" звучи по-актуално от всякога.


"Удивително явление е тази пиеса. Много са добрите пиеси в английската даматургия, но "Вкус на мед" заема особено място в след- военната история на британския театър. Вероятно защото заедно с Осбърновата "Обърни се с гняв назад" полага началото на едно творческо направление, което преобръща из основи възгледите и стила за това как трябва да се пишат пиеси за театъра. "Разгневените млади" и техните творби се превръщат в световно литературно явление.


Шийла Дилейни, тинейджърката от Манчестър, написва "Вкус на мед" преди да навърши 19 години. Невероятно, но факт. Направо удивителна е способността й да "разказва" окръжаващата я житейска действителност толкова достоверно, с такава яростна критичност и невротична енергия на отрицанието, че драматичното в историята й буквално свисти като запален електрожен; и същевременно с каква нежност и топлота, с какво разбиране и мъдрост се вглежда в интимния свят на своите персонажи, в техните пролеми и преживявания. И, Боже Господи, с каква любов ги приема и приютява в обятията на човечността!


Всичко е любов – това е за нас "Вкус на мед". Това е и любовта от пръв поглед, но и трудния път на любовта към ближния, това е възможността, но и способността да се научиш да обичаш.


Посвещавам този мой спектакъл на състудентите ми от актьорския клас
Цеца Манева, Илка Зафирова, Жоро Георгиев, Добри Добрев и Радослав Стоилов – те първи в българския театър изиграха "Вкус на мед" на голямата сцена на ВИТИЗ през 1966 година!"
Красимир Спасов

Повече

Постановки

Бащата

/ Филми
Бащата

Бащата

Виж видеото
Блъдшот

Блъдшот

Виж видеото
Напред

Напред

Виж видеото
21 моста

21 моста

Виж видеото
Островът на фантазиите

Островът на фантазиите

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Екшън

Екшън

Виж видеото
Джуманджи: Следващо ниво

Джуманджи: Следващо ниво

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK