Макбет /Световен театър в София/

от Алесандро Серра по мотиви от "Макбет" от Уилям Шекспир

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Световен театър в София

Световен театър в София

Режисура, сценична среда, осветление и костюми: Алесандро Серра

Превод на сардински и езиков консултант: Джовани Карони

Консултант сценично движение: Киара Микелини

Звукови каменни скулптури: Пинучо Шола

Композиция на звукови камъни: Марчелино Гарау

Участват: Фулвио Аколи, Андреа Бартоломео, Леонардо Капуано, Андреа Карони, Джовани Карони, Маурицио Джордо, Стефано Мереу, Феличе Монтервино

Със субтитри на български и английски език


За постановката

Компания "Театроперсона", Театро Сардиния – Сардиния, Италия


С подкрепата на фондация Пинучо Шола и CEDAC Sardegna


Необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир. Спектакълът на Алесандро Серра пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от италианския остров Сардиния. Вярно на духа на елизабетинския театър, всички роли в представлението са поверени на мъже. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. С изключителна прецизност той работи с въздействащата сила на жеста, образа, гласа, към които прибавя и звуци от природните стихии, опитомени от човека.


Спектакълът получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда "Юбю" 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представя успешно на различни международни форуми, като на фестивала "МЕСС" в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.


Алесандро Серра започва театралната си кариера със сценични адаптации на филмите на Ингмар Бергман. Изучава бойни изкуства и актьорско майсторство, следвайки методите на Йежи Гротовски и Всеволод Мейерхолд, които поставят акцент върху физическото действие и работата с гласа. Завършва "Театрални изследвания" в Римския университет "Ла сапиенца" с дисертация върху драматургията на образа. През 1999 г. основава компанията "Театроперсона" и с нея създава свои представления, в които приема ролята на автор, режисьор, сценограф и костюмограф. Спектаклите на "Театроперсона" са представяни многократно в Италия и по света – Франция, Швейцария, Русия, Полша, Корея и др. , като тази година им предстои престижно участие на Венецианското биенале за театър.


Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София.


Световен театър в София 2019 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Повече

Зубрачките

/ Филми 0

Зубрачките

Виж видеото

Годзила: Кралят на чудовищата

Виж видеото

Аладин

Виж видеото

Ugly dolls

Виж видеото

Джон Уик 3

Виж видеото

Фаворитката

Виж видеото

Южен вятър

Виж видеото

Бохемска рапсодия

Виж видеото

Всички знаят

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK