Caged

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

One Dance Week

One Dance Week

GAYA DANCE COMPANY представя първата международна копродукция в областта на съвременния танц, създадена в Европейската столица на културата.


CAGED e мултидисциплинарна международна колаборация, в която се сливат съвременен танц, музика и куклен театър. Хореограф на спектакъла е Пансън Ким (Корея), а в проекта взимат участие българските артисти Павел Терзийски (музикално изпълнение), Стефан Димитров и Полина Христова (кукловоди), Никола Тороманов (сценография), Мариета Голомехова (кукли и маски) и Емилиян Гацов (звуков дизайн). В спектакъла ще видим танцьорите от Корея - Бонг Су Ким, Йонгджун Шин и Джийон Янг, а светлинният дизайн е в ръцете на Каролин Вандам от Франция.


Спектакълът е копродуциран от Фондация "ЕДНО за Култура и Изкуства".


"Този проект се случва именно в Пловдив, защото е част от дългогодишната ни стратегия за допринасяне за децентрализацията на културния сектор в България. Този път в нова за самите нас посока - като създатели на културно съдържание "made in BG", което да направи сериозна заявка на международната сцена, вместо в обичайната ни роля на "вносител" на висококачествено културно съдържание от цял свят. Зад проекта застана много силен международен екип от изключителни артисти и професионалисти. От сърце им стискам палци да успеят. Ние само създадохме средата, необходима този проект да се случи."


Асен Асенов - директор на Фондация "ЕДНО за Култура и Изкуства" CAGED е първата продукция на GAYA DANCE COMPANY, основана в Пловдив тази година. Спектакълът е преживяване, в което границите на отделните жанрове на изпълнителските изкуства са размити.CAGED отваря смело вратата към света на страха, в който живеем. Страхът, който поразява умовете ни, който ни пречи да бъдем свободни и щастливи.


Спектакълът ни напомня, че умовете ни имат силата да превръщат мислите в реалност. Докато живеем в страхове, забравяме, че това е състояние, което може да бъде победено. Не осъзнаваме, че те са единствената преграда между нас и щастието.


CAGED не предлага рецепта за борба със страховете. Точно обратното. CAGED ги изважда ги на светло, за да може да ни срещне очи в очи с това, което ни плаши. Спектакълът, обаче, показва, че невидимите стени, които издигаме между себе си и щастието, могат да бъдат разрушени единствено от нас самите.


За Пансън Ким (Корея)
Пансън Ким се занимава със съвременен танц от дете, а на 18-годишна възраст постъпва като студент по Изящни изкуства в Националния университет по изкуства в Корея (K-Arts) в Сеул, Южна Корея. Работил е с Жан-Клод Галота,Изток Ковач, Исмаел Иво, Laboratory Dance Project, Мина Ю, Еманюел Гат и Амала Диано. От 2010-а година създава редица съвременни танцови спектакли
с международно участие и признание. Ким е изкушен от съкровените емоции, тънките струни на душевността и обмяната на енергии между хората, а център на работата му са мултидисциплинарни колаборации с международни творци от различни сфери.


За световната премиера в Пловдив пристигат над 25 директори на театри и фестивали от Европа, Латинска Америка и Азия. Проектът е продукция на Фондация "ЕДНО за Култура и Изкуства" и се случва в партньорство с Община Пловдив, Media Networks и Европейски Пътища.

Повече

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK