Одисей и циклопите дъблински

Хероическа ода по Джеймс Джойс

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Одисей и циклопите дъблински

© Shutterstock

Сценична версия и постановка: Димитър Марков

Превод: Иглика Василева

Участват: Димитър Марков


За постановката

Моноспектакъл на актьора Димитър Марков по виртуозните пасажи от "Епизод 12 - Циклопите" на романа "Одисей" от Джеймс Джойс.


Това е опит за сценична интерпретация на частица от необятния свят на тази невероятна книга. По-скоро актьорска акция, в която главните действащи лица са словото, езикът и артистичната свобода, отколкото театрално представление.


В романа "Одисей" на Джеймс Джойс аналогът на Омировия странстващ герой се казва Леополд Блум - рекламен агент на средна възраст, който преживява своята Одисея в Дъблин в един единствен ден. През целия ден той не се прибира в дома си, тъй като по всяка вероятност съпругата му има среща с неин ухажор там.


Около пет часа следобед г-н Блум попада в "леговището на циклопа" - кръчмата на Барни Кърнан, където героично и смело бива измъкнат от опасен животозастрашаващ сблъсък с титаничния ирландски шампион по тласкане на гюле, известен като Гражданина. Така поне, иронично и на ръба на пародията, представя историята анонимният очевидец, който я разказва.


Забележителен епос за непоклатими вътрешни убеждения и непреодолими различия, разпалени от завидно количество ирландско вино (жаргонно название от това време на марка бира).


Романът "Одисей" на Джеймс Джойс излиза за пръв път в цялостен вид през 1922 г. във Франция. Действието в романа се развива в Дъблин в продължение на един единствен ден - 16 юни 1904 г. Това е датата, на която Джойс за пръв път излиза на среща с бъдещата си съпруга Нора Барнакл. От средата на миналия век на този ден в Дъблин, а и в по-малки мащаби - по цял свят, се празнува Блумовден (Bloomsday), наречен на главния герой в романа Леополд Блум.


Огранизират се четения на части от романа, различни мероприятия на местата в Дъблин, където се развива действието, ресторанти предлагат меню с ястия от книгата и т. н. Романът "Одисей" е написан в жанра поток на съзнанието. Всеки епизод от него се развива в точно определен час, написан е в различен стил, с различна техника, има връзка с определено изкуство, с определен орган от човешкото тяло, а някои от епизодите имат и собствен цвят.


Освен, че всеки епизод кореспондира с епизоди от Омировата "Одисея", романът изобилства от преки и непреки препратки към Библията, Шекспир, западноевропейския епос и т. н. Една истинска словесна експлозия от виртуозен език, свръх-интелигентно чувство за хумор и безкрайна, дълбока серозност.


Димитър Марков

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK