Кармен - Сюита & Пахита

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Кармен - Сюита & Пахита

© Shutterstock

Балетът "Кармен - сюита"
Балетът на Софийската опера представя прочутата творба, написана от композитора Родион Шчедрин - великолепна интерпретация на гениалната музика на Жорж Бизе. "Кармен-сюита" е създадена специално за известната руска балерина Мая Плисецкая, хореограф и режисьор е Алберто Алонсо, а премиерата е в Болшой театър през април 1967 г.


Преди повече от тридесет години този спектакъл е показан и на Софийска сцена, при гастрол на Кубинския национален балет. Ролята на Кармен претворява друга голяма балерина - Алисия Алонсо.
Вълнуващият сюжет на Мериме и дълбочината на чувствата в операта на Бизе придобиват философски оттенък в балета-сюита. "Кармен" е удивителна квинтесенция на страстни емоции и силни характери, изразени чрез съдържанието на новелата и музиката на композиторите.


Съдържание на балета"Пахита"
Първа постановка на Ж. Мазилие в Гранд Опера. Жорж Ели, Париж, 1846 г.


В Испания, в цигански табор живее красавицата Пахита. Но тя не е циганка. Нейната поява в табора е свързана с някакво страшно престъпление през 1795 година и е покрита с тайна. Пахита грижливо пази миниатюрен портрет на своя баща, но кой и защо го е убил не ѝ е известно. Тя е била съвсем малка и помни само как някой я е отвел.
Но ето че в долината, в околностите на Сарагоса, където обитава циганският табор, пристига граф д’Ервили, френски генерал. Той иска да направи паметник на своя брат Карл, някога убит с жена му и дъщеря му на същото това място.


По това време губернаторът на испанската провинция Лопес де Мендоза плете интриги как да омъжи сестра си Серафина за Люсиен д’Ервили. А Иниго, главатарят на циганския табор, плете свои интриги. Той иска да получи любовта на прекрасната Пахита. Иниго забелязва, че между Люсиен и Пахита пламват нежни чувства. Той отива при губернатора дон Лопес де Мендоза и двамата разработват план за унищожение на Люсиен: да го напоят с вино, примесено със сънотворно, а после да дойдат специално наети убийци.


На техните планове не е съдено да се сбъднат. Пахита чува техния разговор и спасява Люсиен. Тя подменя бутилките с вино и напоява със сънотворно Иниго. Наетите убийци, получили нареждане да убият този, който е в дома, вместо Люсиен убиват по погрешка самия Иниго.


Главните герои: Пахита и Люсиен д’Ервили отиват заедно, живи и невредими след всички неприятности, на мястото, където се готви голям бал. Там е изработен портрет на убития герой Карл д’Ервили.
Пахита разказва за предателството на губернатора и него го арестуват. В портрета на загиналия герой тя, сравнявайки го с изображението в своя медальон, познава собствения си баща.

Повече

21 моста

/ Филми
21 моста

21 моста

Виж видеото
Дивото зове

Дивото зове

Виж видеото
Островът на фантазиите

Островът на фантазиите

Виж видеото
Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин

Хищни птици и фантастичната еманципация на Харли Куин

Виж видеото
Малки жени

Малки жени

Виж видеото
1917

1917

Виж видеото
Доктор Дулитъл

Доктор Дулитъл

Виж видеото
Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK