Отело - гибелта на идеалиста

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Театър Азарян

Театър Азарян

Драматургична версия и режисура: Дина Маркова

Хореография и физическа партитура на спектакъла: Боян Арсов

Визуална среда и костюми: Боян Арсов

Видео среда: Jeason Brad Lewis

С участието на: Боян Арсов, Надя Керанова, Живко Симеонов, Алеко Дишев, Цветан Апостолов, Румен Михайлов и Вяра Коларова


За постановката


Ода на разпада


По едноименната пиеса на Уилям Шекспир в превод на Валери Петров и фрагменти от текстове за войната (Сун Дзъ, Лао Дзъ, Мюлер, Брехт, Къмингс и др.)


Спектакъл на Театър ЗОНГ, реализиран в партньорство с Театър Азарян


Военизирана група. Двама мъже, привидно различни, но еднакво непримирими, се изправят един срещу друг в психиделична психологическа битка, в която залогът е техният живот и животът на всички около тях.


"И са фалшиво избрани противниците ни - приятели и врагове..."


Хипотезата за войната е хипотеза за човешката природа и нейната противоречивост. В епохата на счупените идеали и постистината всичко се сменя, дори личността е лишена от център. Съвременният "Отело", отвъд мита, е възможен като история за човека - парадокс, противоречащ си, двойствен, непознаваем, поставен в радикализиран, черно-бял свят. Той разполага с познанието, но не успява да го приложи така, че да се спаси.


Героите в тази пиеса - непримирими, направлявани от амбицията, устремени към победата, в капана на екстремното живеене, допускат войната помежду си. Така се задействат процесите на унищожение между човеците и вътре в човека. В епохата на егото, на успеха като императив и на привидното щастие, в света, конструиран на принципа съюзник-враг, война-любов, те отказват да приемат поражението.


Смелият воин става страхливец, приятелите стават врагове, умният оглупява, разумният полудява, любимият - убива. Тук разумът катастрофира, идеалът катастрофира, човекът губи себе си и изкрещява: "Не съм това, което съм!" Тогава се превръща в своята сянка-двойник, в другия свой възможен Аз. "Отело - Гибелта на идеалиста" е черна песен - предупреждение за черните времена, в които живеем. Разпадът на душата до тази загуба на човешкото е страшното, което спектакълът изследва.


Запушете за тях своите уши,
затворете за тях своите очи,
защото нищо човешко няма да чуете,
нищо човешко няма да видите


Билетите са в продажба на касите на Билетен център НДК: https://www.tickets.ndk.bg/npc_ws_pg_previewhall.php
Местата са ограничени.

Повече

Откачалка

/ Филми
Откачалка

Откачалка

Виж видеото
Вещиците

Вещиците

Виж видеото
Войната с дядо

Войната с дядо

Виж видеото
След сблъсъка

След сблъсъка

Виж видеото
Тенет

Тенет

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Мулан

Мулан

Виж видеото
Пепел върху слънцето

Пепел върху слънцето

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK