Късметлията с ръждивия револвер

от Екатерина Георгиева

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Нов театър НДК

Нов театър НДК

Режисьор: Ева Данаилова

Сценография: Михаел Тодоров

Музика: Христо Намлиев

Режисьор: Ева Данаилова, Сценограф Михаел Тодоров; Музика Христо Намлиев

В ролите: Елена Иванова, Георги Спасов, Петър Петров Перо, Ненчо Костов, Стефан Додуров, участват консултанти и доброволци Мария Димитрова- хореография, Милица Цветкова и Мирела Василева- костюми, студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" София и ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства гр. Пловдив


За постановката


"Защо да се връщаме назад и да се опитваме да вникнем в автори, които са живели в едно много различно време от нашето? Защо да създаваме художествена измислица, вдъхновена от документални свидетелства? Защо да се ровим в живота на една вече толкова изследвана личност?


Опитът за самоубийство на деветнадесет годишния Максим Горки е отправното събитие в моята пиеса. Информацията беше налице. Младият Горки прави опит да се застреля сам, но за късмет го откриват навреме и го настаняват в местната болница. Въпреки че оцелява, там той отново посяга на живота си. И отново го спасяват. Остава в болницата за лечение за още две седмици.


Когато излиза никога повече не повтаря опита си да приключи със себе си. Даже се срамува от постъпката си. Какво точно се е случило в тази болница ние никога няма да разберем. Но можем да фантазираме. Колко е силен човешкият дух? Какви предизвикателства има пред ума и емоциите на един подрастващ и чувствителен бъдещ артист? Можем ли да се опитаме да разберем младия Горки черпейки от голямото литературно наследство, което ни оставя после. Кои герои са живели още тогава в идеите му?


Кои тепърва са се зараждали? Дали именно творческия импулс не го е спасил, или хората с които е прекарал две седмици в онази болница са попречили на опустошителните му желания? И ето тук се срещнаха далечните времена, в които се развива действието на пиесата и сегашната действителност.


Тук особеностите на личността и творчеството на Горки се препокриха с моя безкраен интерес към човешкото поведение, към вечния въпрос за препятствията пред духа, който иска да оцелее и да дава на другите, защото именно такъв е човекът артист- оцеляла духовно личност, която има очи и душа въпреки всичко да види невидимото и да го дава на другите, за да вървим напред."


Екатерина Георгиева, автор на "Късметлията с ръждивия револвер"


"Късметлията с ръждивия револвер" от Екатерина Георгиева, финансиран по програма "Дебюти" на Национален фонд "Култура"

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK