В тишината - театър на звука

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Театрална работилница "Сфумато"

Театрална работилница "Сфумато"

Композитор: Асен Аврамов

Режисьор: Борис Радев

Осветление: Борис Радев

Участва: Ансамбъл MYX'D, Смиляна Лозанова - цигулка, Юлиян Стоянов - цигулка, Кристиян Чернев - виолончело

Димитър Московски - кларинет, Мирослав Георгиев - пиано


За постановката


"В тишината" е оригинален музикален спектакъл, плод на сътрудничеството между композитора Асен Аврамов, режисьора Борис Радев и музикантите от ансамбъл MYX'D. Акцентът на творбата е музиката - красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Издишането на кларинета, пицикатото на цигулката, тайнственото тремоло на струните на пианото постепенно се наслагват, демонстрирайки процеса на зараждане на музиката от тишината. Сценичната интерпретация е допълнена от сценография, фотография, светлинен и звуков дизайн в търсене на многостранно сетивно изживяване на публиката.


В столичния културен живот съществува нарастваща аудитория, която търси изкуството на днешния ден, затова и пространството, в което да бъде представен спектакълът, е много внимателно подбрано. Театрална работилница "Сфумато" вече има репутация на експериментаторска сцена, но главно в сферата на театралното изкуство. Представянето на музикален концерт на сцената на "Сфумато" дава възможност на редовната публика на театралната работилница да се идентифицира с изкуството по нов начин и да се запознае отблизо с творческата дейност на новосъздадения ансамбъл MYX'D.


Премиерата на "В тишината" ще бъде на 15.06.2021 г. от 19:30 часа. Oсвен за присъстващите в залата, спектакълът ще да бъде излъчван и чрез онлайн стрийминг в реално време. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд "Култура" и с любезното съдействие на Театрална работилница "Сфумато". С подкрепата на Столична община - Столична програма "Култура".


MYX'D е камерен ансамбъл, ориентиран към съвременна музика. Музикантите от състава изповядват философията, че да служиш на музиката означава да я споделяш с много хора. Обединени от идеята да създават уникални преживявания за своите слушатели, членовете на MYX'D целят да поднесат класическата музика по спонтанен и интригуващ за възприятията на съвременния човек начин, както и отрано да закърмят най-малките слушатели в духа на това изкуство. Образователни концерти за деца и концерти за възрастни на нестандартни места са някои от посоките, в които MYX'D адаптира своя репертоар и изгражда своята изпълнителска стратегия.


В творческия процес на MYX'D особено се ценят новаторството и експериментирането. Всеки един от музикантите дава най-доброто от себе си, за да се създаде онази специална колективна енергия, която радва и вдъхновява както изпълнителите, така и слушателите. Петимата основатели на ансамбъла са двама цигулари, виолончелист, кларнетист и пианист. Техният артистичен път обединява образователен и професионален опит от най-добрите американски и европейски училища и университети, както и престижни изпълнителски организации от различни части на света - от Северна и Южна Америка до Европа и Южна Африка.

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK