Бурята

от Уилям Шекспир

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Народен театър "Иван Вазов"

Народен театър "Иван Вазов"

превод: Валери Петров

Режисура, сценография и художествено осветление: Робърт Уилсън

Ко-режисьор: Анн0Кристин Ромен

Костми, грим и прически: Яши

Ко-художник осветление: Марчело Лумака

Адаптация на текста, драматургия: Юта Ферберс

Ко-сценограф: Мари Де Теста

Звуков дизайн: Дарио Фели

Помощник-режисьори: Ирина Иванова, Ива Манолова, Александър Аспарухов, Бояна Бъчварова

Асистент на режисьора и превод: Пламен Харманджиев, Люба Тодорова

Асистенти на сценографа: Бояна Бъчварова, Емона Стойкова

Асистент на художник костюми и грим: Никол Мечкарска

Стажанти: Ивета Георгиева, Алица Микоцзиова, Емилия Тончева, Вани Романети, Никол Василева

В ролите: ВЕСЕЛИН МЕЗЕКЛИЕВ, РАДИНА БОРШОШ, ЖАКЛИН ДАСКАЛОВА, ВАСИЛЕНА ВИНЧЕНЦО, ЯВОР ВЪЛКАНОВ, СТОЯН ПЕПЕЛАНОВ, ПЛАМЕН ДИМОВ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ЗАФИР РАДЖАБ, КОНСТАНТИН ЕЛЕНКОВ, СТЕФАН КЪШЕВ, ВАСИЛ ДРАГАНОВ, НЕНЧО КОСТОВ, ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА, ВЯРА ТАБАКОВА, ВЛАДИСЛАВА НИКОЛОВА


За постановката


"Робърт Уилсън е влиятелна личност в света на експерименталния театър, изследовател на сценичното време и пространство."
Ню Йорк Таймс


Робърт Уилсън е роден в Уейко, Тексас. Той е един от най-изтъкнатите световни театрални и визуални художници. Постановките му по нетрадиционен начин обединяват широк спектър от художествени средства като танц, движение, осветление, скулптура, музика и текст. Образите му са емоционално заредени и поразителни в естетическо отношение, а постановките му печелят признанието и на публиката, и на критиците по цял свят.


Следва в Тексаския университет и в Института "Прат" в Бруклин, след което в средата на 60-е г. на ХХ в. формира в Ню Йорк изпълнителската трупа Школа "Бърд Хофман на бърдовците", с която разработва своите знакови постановки, каквито са "Погледът на глухия" (1970) и "Писмо до кралица Виктория" (1974 - 1975). Заедно с композитора Филип Глас написва фундаменталната опера "Айнщайн на плажа" (1976).


В творчеството си Робърт Уилсън сътрудничи с мнозина писатели и музиканти като Хайнер Мюлер, Том Уейтс, Сюзън Зонтаг, Лори Андерсън, Уилям Бъроуз, Лу Рийд, Джеси Норман и Анна Калви. Оставя свой отпечатък върху такива шедьоври като "Последната лента на Крап" на Бекет, "Опера за три гроша" на Брехт и Вайл, "Пелеас и Мелизанда" на Дебюси, "Фауст" на Гьоте, "Одисея" на Омир, "Басни" на Жан дьо Лафонтен, "Мадам Бътерфлай" на Пучини, "Травиата" на Верди и "Едип цар" на Софокъл.


Негови рисунки, живописни платна и скулптури участват в стотици самостоятелни и общи изложби и са притежание на частни колекции и музеи по цял свят.


Робърт Уилсън е удостоен с множество награди, включително с номинация за "Пулицър", две награди "Убу", "Златен лъв" от Венецианското биенале и наградата "Лорънс Оливие". Член е на немската Академия на изкуствата и литературата и на Академията на изкуствата. Има осем почетни звания "Доктор хонорис кауза". Кавалер е на Ордена на изкуствата и културата (2003) и на Ордена на Почетния легион на Франция (2014). Удостоен е с Кръст за заслуги към културата на Германия (2014).


Основател и художествен ръководител на Центъра "Уотърмил", лаборатория за изкуства в Ню Йорк.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

Народен театър "Иван Вазов"

Адрес: ул. "Дякон Игнатий" №5

  • Ср. 25.05.22

    19:00

  • Чет. 26.05.22

    19:00

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK