Проект Тийнейджърът вкъщи

"А ние какви бяхме едно време..." - за разликата между родителите и децата им

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Снимката е илюстративна

© Associated Press

Снимката е илюстративна"Това поколение не е като нашето – ние какви бяхме едно време на техните години..." Като че ли всяко едно поколение изпитва естествен уклон да се сравни с по-младото от него и да го назидае. Обикновено младите са по-безотговорни, а интересите им са повърхностни. Така ли е наистина?


Във второто издание на специалния проект "Тийнейджърът вкъщи" в партньорство с дермокозметична марка BIODERMA говорят родителите. Поканихме представители на няколко семейства, за да споделят какво се случва с децата им през този определен от тях като "специфичен период".


В този текст темата е за неизбежното сравнение, което всеки родител понякога прави между своето поколение и това на децата му, докато се опитва да ги разбере.
Жанета Пенева: Голямата разлика между децата ни и нас е, че те са родени с технологиите. От социалните мрежи до Netflix и Spotify живеем в свят, в който винаги сме на линия, гледаме и слушаме това, което искаме и когато искаме. Те много по-добре от нас умеят да разказват историите си в Инстаграм, карат другите да говорят за тях още докато са малки. Успяват да живеят в настоящето така, както никое друго поколение не е успявало.
По-възрастните смятат, че сегашните тийнейджъри са по-мързеливи, по-егоистични и винаги търсят лесното решение. Интересно е, че според мен те често имат по-интелигентен подход в работата, по-креативни са, много по-независими от нашето поколение, дори проявяват по-силен характер.


Може би това се дължи на факта, че в сравнение с нас те са по-спокойни за бъдещето си – нещо, което обърка живота на доста наши връстници във времена, когато не знаехме кой път бихме могли да поемем. Според мен те живеят с убеждението, че в сравнение с предишните поколения ще се реализират по-добре, ако положат усилия. В един момент социалните медии стават платформи за намиране на работа или дори стартиране на собствен бизнес. Тинейджърите в световен мащаб започват да оформят нови тенденции.


Друго, което прави впечатление, е, че сегашните тийнейджъри са много по-ангажирани със социално значимите теми, в това число и отношението към хората с различна сексуална ориентация, равенството между половете и расизма. Това може би пак се дължи на социалните мрежи и много по-достъпната информация по тези въпроси.


Според мен всяко поколение е отречено от предишното и идеята, че младите "не са като едно време", е просто класика.


Иван Паунчев: Аз смятам, че както ние някога, така и тийнейджърите днес се опитват да се изградят като личности чрез селекция от филми, книги, музика, но проблемът сега е, че продуктите, които им се предлагат, не са толкова качествени и нивото генерално е по-ниско. Намират се и много хубави неща, но според мен глобално нещата не вървят на добре.


Жюстин Томс: Не, винаги изглежда, че не вървят добре, но винаги има и едното, и другото.


Николай Неделчев: Всяко поколение счита, че нещата с качеството на изкуството и поколението след тях вървят зле. Поколението на нашите родители имаха такова мнение за нас, като че ли е естествено и ние да имаме такова мнение за нашите деца също. В наше време изобилието от информация, заглавия на книги, филми, музикални стилове и групи, това, на което можем да се надяваме като родители, е да направим селекция и препоръки, която нашите деца може да приемат, но може и да отхвърлят и така да се надяваме, че ще формираме вкус.


Жанета Пенева: В момента има страхотен подем във всички изкуства.


Жюстин Томс: Има спад в традиционните медии, но ако се загледаме например в Инстаграм, децата имат много повече достъп до изкуство сравнение с нас навремето, и то от всякакъв вид. Даже имат възможност да отделят малка сума от джобните си пари и всеки месец да спонсорират авторите, които харесват. Т.е. смятам, че интернет колкото взима, толкова и дава и не мисля, че е толкова лош, макар да има предизвикателства.


Жанета Пенева: Проблемът също е в отсяването на информацията – тийнейджърите трябва да смелят огромно количество информация и затова вниманието им не се задържа – те губят интерес на втората минута и започват да преминават през канали, снимки... Такова е времето... Аз отдавна не казвам кое е добро и кое лошо, защото големият проблем е в самия модел. Ние, възрастните, не можем да се преборим с това, което ни се предоставя в момента.


Жюстин Томс: Ние като родители, ако не сме ги научили до 12 години какво е хубава музика, не сме ги водили на театър, то след това вече ще е твърде късно, те ще са в бунта. Затова си казвам – направихме каквото можахме, сега ще гледаме какво ще се случи, ще се радваме, ще го приемаме... Ако слагаме рамки, тогава резултатът няма да е точно това, което искаме.


Иван Паунчев: Да, но за мен едно време беше много важно да разбера какво пеят в песните – превеждал съм си ги, така започнах да уча език. Сега ми се струва, че не е така. Ето сега синът ми слуша Rammstein и докато аз не го накарам да ми преведе нещо, той няма да го направи и да вникне в текста.


Марин Бодаков: Има обаче и деца, които слушат едновременно и Rammstein, и Глория. И мисля, че те са най-интересните случаи; точно с тях ние не знаем какво да правим.


Жюстин Томс: Аз мисля, че самото време им диктува да са объркани. По принцип пубертетът е време, в което си объркан.


Марин Бодаков: Всички сме малко или много объркани, защото изживяваме своята поподранила криза на средната възраст – и изведнъж тя съвпада с объркването на нашите деца. Преди 30 години нямаше да бъде така. А ние тук сме "стари" в сравнение с нашите собствени родители.

Кои са участниците в разговора

© Дневник

Кои са участниците в разговора


А променят ли се самите родители?


Иван Паунчев: Аз се чувствам много добре, защото научавам нови неща покрай тийнейджъра си. Като цяло заставам зад младото поколение, защото то е това, което ни дърпа напред, ние сме чичовци и лелички. Въпросът е да сме адекватни.


Николай Неделчев: Покрай моите деца сега разбирам много неща за себе си и като възрастен, и като юноша, който е бил на тяхната възраст. Общуването с момчетата освен всичко друго за мен е "своего рода" портал към моето себепознание.


Марин Бодаков: Промяната е радикална. Разбрах много повече за себе си, преговорих собственото си детство и юношество. Видях отдалеч своите лични опити да бъда автономен през 1986-87 година и най-важното, което установих е, че не съм длъжен да знам всичко, да се справям с всичко, че също продължавам да се уча, че нямам готови отговори - и вече съм спокоен с това. От друга страна, си давам сметка, че никога не съм говорил с голямата си дъщеря толкова, колкото през последната година. Ние непрекъснато говорим, тя иска да е по-често с мен, да излиза с мен. Разговорите ни са по същество и все по-изповедни и от моя страна, т.е. това дете не е само дете, а е и трезв приятел. А понякога дори подкрепящ приятел.


Жюстин Томс: И аз потвърждавам, че с големия ми тийнейджър сме все по-близки, много споделяме, философстваме, говорим за политика, за човешки права, за бъдещето.


И още нещо – техният устрем към експериментиране със собствените граници ми върна и на мен желанието да пробвам нови неща. Позволи ми да се видя от тази страна – че мога да експериментирам и аз още.


Жанета Пенева: Бих казала същото, но с едно уточнение – важно е ние, родителите, да не спестяваме на децата онова, което се случва с нас. В стремежа си да не ги натоварват много родители ги откъсват от себе си. Фрази като "детето не бива да разбира, да преживява" за мен са грешни. Нека да знаят, че минаваме през труден момент. Така ще ги направим свои приятели много по-успешно, отколкото ако се стремим да ги пазим. Този подход е необходим, за да са подготвени те за факта, че не винаги всичко ще е идеално и ще протича както трябва в живота им.


Можем ли да забраним на децата да пробват вредни субстанции - четете тук

Ти наистина ли ще излезеш с тази къса пола? - четете тук
Четат ли тийнейджърите - четете тук.
Този тийнейджър моето дете ли е - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  "Иван Паунчев: Аз смятам, че както ние някога, така и тийнейджърите днес се опитват да се изградят като личности чрез селекция от филми, книги, музика, но проблемът сега е, че продуктите, които им се предлагат, не са толкова качествени и нивото генерално е по-ниско"
  Не, не е това. Съотношението качествено/некачествено е същото. Просто обемът е по-голям и няма селекция предварително.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Недоволството от младите хора и текстове от сорта "а ние едно време" са първите признаци на остаряване. Естествено е да има разлики, но приликите са повече. Младите са такива, каквито ги възпитат родителите, училището и средата. Вместо мърморене, малко повече усилия и отваряне за проблемите им.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Обемът на всякакъв вид информация достигащ до тях е неимоверно по-голям.
  Навярно им е много трудно да се ориентират, да определят, да заемат позиция.
  То на възрастните, които би трябвало да са с вече оформено мнение за добро и лошо, за качествено и некачествено, за красиво и грозно...., им е трудно пък камо ли на децата които тепърва имат да оформят свое собствено мнение за света около тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Весело

  Недоволството от младите хора и текстове от сорта "а ние едно време" са първите признаци на остаряване...
  —цитат от коментар 2 на Алф


  Абе чудя се аз, що ми е толкова трудно да я изрека тази фразичка, пък то защо било.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Нищо ново под небето...:))))

  "Mлaдитe ca oпъpничaви, бeз пocлyшaниe и yвaжeниe ĸъм пo-cтapитe. Oтxвъpлят иcтинaтa, нe пoчитaт oбичaитe. Hиĸoй нe ги paзбиpa, a и тe нe иcĸaт дa бъдaт paзбpaни."
  (нaдпиc в гpoбницa нa фapaoн, пpeди пoвeчe oт 5000 гoдини)

  "Taзи млaдeж e paзвpaтeнa дo дънoтo нa дyшaтa cи. Mлaдитe xopa ca лyĸaви и нexaйни. Hиĸoгa нямa дa зaпpиличaт нa млaдeжитe в минaлoтo. Ceгaшнoтo млaдo пoĸoлeниe нямa дa мoжe дa cъxpaни нaшaтa ĸyлтypa."
  (Дpeвeн Baвилoн, пpeди 5000 гoдини)

  "Светът достигна критически стадий. Децата вече не слушат своите родители. Очевидно края на света наближава."
  (Древен Египет, преди 4000 години)

  " Щe изгyбя вcяĸaĸвa нaдeждa зa бъдeщeтo нa нaшaтa дъpжaвa, aĸo днeшнaтa млaдeж yтpe взeмe в cвoи pъцe yпpaвлeниeтo нa cтpaнaтa, зaщoтo млaдитe ca нeпoнocими, нeвъздъpжaни, пpocтo yжacни.
  (Xeзиoд, Дpeвнa Гъpция, пpeди пoвeчe oт 2000 гoдини)


 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Перфектно си е новото поколение. Ненаплашени. Растат с идеята, че светът е голям и възможности има. По-високи и по-хубави се раждат дори. Все едно изчезва една порода хора и идва новото, аз лично съм оптимист и всичко ми харесва.

 7. 7 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Недоволството от младите хора и текстове от сорта "а ние едно време" са първите признаци на остаряване. .....
  —цитат от коментар 2 на Алф


  Тримата старчоци в "Комиците" преди години си говореха точно в този стил: "Едно време какви задници имаше! Това днешното задници ли са?"
  Надеждата винаги е в младите. Дано у нас не се повлияят от мутренско-чалгаджийската пошлост, но за целта трябва алтернатива - по-качествено образование, истинска култура, истинско изкуство, истинска наука. Те са любознателни, и ще попият това, което е стойностно.

 8. 8 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Винаги е готино да имаш надежда за младите! Звучи така мило, мъдро и благопристойно.
  Ех, ние, умните застаряващи!...
  =====
  КОИ МЛАДИ, ДЖАНЪМ? (душици/-е - тур.)
  Би трябвало да знаете, че вече втора година първолачетата с небългарски имена са повече от 50%.
  Знаете го, нали?!...
  С такива ученици и техните по-големи братя/братовчеди/фамилии съм се занимавал почти 20 год. """Учил""" съм ги на математика, физика, информатика/ИТ и разни други, когато не ми стигаше норматива.

  През 2017-та на едно от поредните безсмислени за практиката, но напълно хонорарно-осмислени "обучения", дама със 7 годишен стаж като учителка, но издигнала се висоооко-високооо заради активността си в правилното (!) НПО прикани нас - обучаемите да разкажем за своите проблеми и тя да ни покаже различни (да, различни!) решения...
  ... Стават колегите... казват това-онова, после тя говори онова-това...
  ... Ставам и също казвам това-онова, а тя ме изгледа свирепо и после заяви: "С МАРГИНАЛИ И С ИДИОТИ НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ!"...

  През почивката питах хората около мен, дали знаят, кои са идиотите-маргинали - учениците ми или даскала им.
  Мненията им бяха неопределени...

  Но аз знаех!

  И я изпратих най-тържествено.
  Тя още помни приветствието ми:

  "Я, вижте тъжната реалност
  на либералния живот!
  Ей, в тази сбъркана нормалност
  Е ЧЕСТ ДА БЪДЕШ ИДИОТ!"

  ПП:
  Имам 2-ма внуци в СМГ - петокласник и осмокласник.
  Заради тях (все още) поддържам някаква форма на логическо мислене.
  Не знам, какво ще излезе от тях.
  НО СЕ НАДЯВАМ ДА ЗАПАЗЯТ БЪЛГАРЩИНАТА У СЕБЕ СИ!

  НО НАЙ-ПАЧЕ СЕ НАДЯВАМ ДА СЪУМЕЯТ ДА ОЦЕЛЕЯТ СРЕД СВЛАЧИЩЕТО, КОЕТО ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕ ДА НИ ЗАЛЕЕ!
  А СВЛАЧИЩЕТО ЩЕ ГИ ЗАЛЕЕ, ЗАЩОТО ТАКИВА ПРОГРЕСИСТИ - КАТО ДНЕВНИ.БГ+КОМЕНТАТОРИ С ГРАНТАЖДЖИЙСКИ ФАНАТИЧЕН УСТРЕМ СЕКАТ ГОРАТА СЪС ЗДРАВИ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Най-важното е, че младите сега могат сами да избират пола си. За съжаление по-възрастните нямахме тази възможност а и тогава нямаше толкова полове.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най-важното е, че младите сега могат сами да избират пола си. За съжаление по-възрастните нямахме тази възможност а и тогава нямаше толкова полове.
  —цитат от коментар 9 на moreee


  Изплюх си бирата от смях, късметлии са младите!

 11. 11 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 733 Неутрално

  май най не съм съгласен с някои мисли на Жанета Пенева

  "Те много по-добре от нас умеят да разказват историите си в Инстаграм" - по-малкото четене на книги за сметка на времето в соц.мрежи определено влияе отрицателно в/у способностите им да се изразяват; да една снимка е повече от 1000 думи но не помага да можеш да подреждаш мислите си...

  "в сравнение с нас те са по-спокойни за бъдещето си" - ако изобщо е вярно е най-малкото измамно с оглед на все повечето професии, които до едни 10-15 години предстои да бъдат заменени от роботи и изкуствен интелект..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK