Най-популярните дигитални учебници в България

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Най-популярните дигитални учебници в България

© Associated PressСлед наложилото се дистанционно обучение заради извънредното положение, за дни онлайн образованието в България направи огромен скок. До скоро само най-амбициозните родители и учители познаваха и ползваха онлайн учебни платформи, сега и на двете страни им се наложи бързо да проучат, тестват и изберат на коя опция да разчитат.


Те често са перфектно допълнение към знанията, които децата получават в училище. Под формата на видео или текстово съдържание всички могат лесно да научат, упражнят наученото или да тестват знанията си. И може би най-голямото им предимство е, че са достъпни по всяко време и от всяко място.


"Дневник" представя част от дигиталните образователни платформи, без претенция за изчерпателност:
Уча.се


Платформата съдържа над 16 хиляди видеоуроци и тестове. Те покриват всички предмети от 1 до 12 клас по официалната учебна програма. На сайта са и видеоуроците за предучилищна подготовка. Към момента са изгледани над 60 милиона видеоурока. Най-гледаните предмети са математика и български език, уточни за "Дневник" създателят на сайта Дарин Маджаров.


Екипът на "Уча.се" е от над 130 души, като 70 от тях са учителите. Върху всеки видеоурок работи сборен екип от около 10 души - аниматор, сценарист, учител, презентатор (който разказва и изпълва с емоция видеоурока), редактор, други учители, които проверяват качеството, проектен координатор.


Общо 908 хиляди са регистрираните ученици, учители и родители. Само за периода от 15 март 2020 година, когато сайтът предостави за безплатно ползване целия си ресурс като подарък заради наложилото се заради извънредното положение дистанционно обучение, досега са се регистрирали 204 хил. нови потребители.


"Над 60% от българските училища имат училищен абонамент и учителите преподават активно с видеоуроците и тестовете - както преди извънредното положение, така и сега", казва Маджаров. По думите му 95% от учителите заявяват, че с "Уча.се" децата разбират материала по-лесно и постигат по-високи резултати.


Стотици хиляди коментари от ученици в сайта, обобщават същото настроение и сред учениците, че с платформата се справят по-добре и уроците им правят времето в училището по-приятно."Нашето вечно мото още от самото начало е, че правим уроците на разбираем и интересен език. Следваме тази формула и това им харесва на учениците. Във видеоуроците покриваме всичко, което им трябва за училище. Разбират всичко, защото го обясняваме много внимателно - без клишета и необяснени термини. Запомнят го много повече, защото получават информацията по два канала - виждат анимациите и чуват обяснението. Интересно им е, защото вкарваме приятно чувство за хумор и им обясняваме като на приятел, няма дистанция между нас", казва Дарин Маджаров.


Той си спомня своите ученически години: "Учителката заставаше пред дъската и казваше "Сега, представете си клетката. Тя е мноооого малка и си представете в нея има още по-малки органели". Видеоуроците ти позволяват не да си го представиш, а да го видиш - кое как се движи и работи в синхрон. Всичко е визуализирано така, че наблюдаваш ли го един път, то те впечатлява за цял живот. Разказваме ти история, а не поредица от определения", добавя той.


Според него упражненията са важни, защото е доказано, че когато прилагаш знания, ти ги научаваш много по-добре. "След всеки видеоурок веднага учениците правят тест/упражнение. След като го завършат, на местата, където са сгрешили, с един клик им пускаме точния откъс от видеоурока, където точно тази част е обяснена. Така наваксват веднага пропуснатото и продължават напред. Тестовете са изключително важни, защото веднага след като гледат видеоурока, започват да прилагат наученото", обяснява Маджаров.


Платформата изисква абонамент от 14.95 лева на месец, има възможности за групови абонаменти и пакетни плащания.


"Кан Академия"


Най-мащабният онлайн портал за безплатно образование в света "Кан Академия" съдържа над 10 хил. видеоурока и 100 хил. упражнения по математика, програмиране, компютърни и други науки. Академията се ползва по цял свят от над 93 млн. потребители. Уроците обхващат учебните предмети от 1 до 12 клас, подготвителни модули от университетското образование и множество теми от общокултурен характер. С превода, популяризирането и прилагането на платформата се е заело сдружението "Образование без раници", което има за цел да подпомага осъвременяването на образованието в България.


Екипът наброява около 15 души, които са наети към "Образование без раници", но и доброволци или по-точно про боно експерти. Те са превели на български език вече над 5 хиляди видеоурока и десетки хиляди упражнения към тях.


"Важна роля имат експертите по различни предмети, редакторите на съдържание, преводачите. С някои от тях работим няколко години подред. В началото преводът на световноизвестната платформа започва като доброволческо движение - имаме над хиляда доброволци, ангажирали се през годините. Много от членовете на екипа са учители и са били в гилдията дълги години. Имаме доказани професионалисти от различни сфери, юристи, анализатори, мениджъри, разработчици, предприемачи и други. Ние сме най-различни хора, обединени от каузата да помагаме за по-добро бъдеще за всички деца", каза пред "Дневник" изпълнителният директор на "Образование без раници" Розалина Лъскова.


От сдружението избират най-подходящите видеа, статии и упражнения от "Кан Академия" и ги нареждат спрямо българската учебна програма.Но "Кан Академия" не е просто платформа за видеоуроци, посочва Лъскова. Не по-малко важни са десетките хиляди упражнения към тях, които са вградени в както твърдят най-изпитаната и успешна система за управление на ученето чрез изкуствен интелект. "Кан Академия" я нарича "система за майсторство". През цялото време тя анализира напредъка на учащия (на базата на упражненията) и го насочва - дали да се върне назад, защото някъде има дупки в знанията и не се справя с дадени задачи, или го насърчава да продължи напред до "100% майсторство". "Правилната роля на изкуствения интелект в образованието е изключително важна. "Кан Академия" предлага едно от най-смислените решения в глобален план, върху което може да се базира бъдещето на много класни стаи", казва Лъскова.


Също толкова важни са и функционалностите за учителя, който с "Кан Академия" може да преподава, избирайки най-подходящите задания и съобразявайки се с различната скорост на всяко дете, да следи детайлно напредъка му.


Материалите по математика например влизат в изключителна дълбочина - започват от аритметика на начално, предучилищно ниво и стигат до висша математика. Разпределени са и съгласно класовете по българската учебна програма, като в "Кан Академия" има много повече материали от това, което е предвидено за училище в България. Системата за упражнения работи много добре и по точните науки като физика, биология, химия, здравно образование и медицина. Има много материали и по хуманитарни науки като музика, световна история, философия. Над 20 хил. деца на месец учат с "Кан Академия", има няколко десетки хиляди регистрирани потребители, сред които хиляди учители. "Броят регистрирани винаги е растял, откакто има българска версия на Кан Академия, но в седмиците на коронавируса се удвои от раз. Това отново ни показа колко голям е потенциалът ни да помагаме и занапред на още десетки и дори стотици хиляди потребители в страната", казва Розалина Лъскова.


Български език


Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките предлага безплатно езикови задачи, езикови игри, видеоуроци, тестове, диктовки, езикови ресурси и други учебни материали в помощ на учениците.


Математика


Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM. На сайта могат да се намерят онлайн курсове за ученици и учители по математика и информатика (предстои скоро да добавят и по биология). Свободно достъпни са общо над 1000 интерактивни задачи, групирани в различни секции. Те се решават по пътя на експериментирането, с безплатни програми като Geogebra. Така учениците сами откриват вярното решение и запомнят по-лесно пътя, по който са стигнали до него. Платформата организира и различни математически състезания, в които ползвателите й могат да премерят знанията си.


Извънредна математика


Виртуалният училищен кабинет по математика е създаден от Института по математика и информатика към БАН и Съюза на математиците в България. Сайтът съдържа видеа, материали и линкове, свързани с олимпиади по математика и математическа литература за ученици.Българска история


Видеопоредиците в канала на сдружение "Българска история" в Youtube припокриват част от учебния материал по българска история. Около 250 учители използват активно материалите ни в училищната или виртуалната класна стая. В това число влизат само тези, с които имаме контакт, посещавали сме ги или са ни писали изрично. Вероятно са много повече", каза пред "Дневник" основателят на сдружението Марио Мишев.


"Целта е да запалим интереса у подрастващите с характерния за нас формат на петминутната анимация, а след това учителят да надгради наученото. До момента смятаме, че се получава и усилията ни се оценяват високо", добавя той.


От 2013 година той и колегите му са посетили близо 250 училища в повече от 100 населени места в България, за да изнасят безплатни уроци. "Използвайки комбинация от семпли и кратки видеа и лекционна част, успяваме да събудим интереса на децата и което е по-важно - да ги накараме да задават въпроси", казват от "Българска история".


За момента не планират да направят поредица, която да следва стриктно училищната програма по история. "Считаме, че извън задължителните теми съществуват и много други, които учениците трябва да познават. Такава е например темата за българските учени - направихме поредица, която представя 10 напълно непознати за подрастващите личности, дали своя значим принос за българската и дори световната наука. Съгласете се, че този аспект на историята ни заслужава поне един урок в учебника, но уви", посочва Мишев.


Ядрото на екипа се състои от 10 души, чиято средна възраст е 26 години. Експертната историческа дейност е дело на историци от Софийския университет, Великотърновския университет и БАН, а екипът на сдружението превръща техните знания в продукт (книга, видео, филм или статия). Общият брой сътрудници възлиза на около 25 души, като в това число влизат редактори, коректори, дизайнери, научни консултанти, автори на текстове и др.


Електронни учебници


Mozaik е магазин за електронни учебници, обогатени с интерактивни 3D модели, образователни видеоклипове и упражнения. Изисква се регистрация и плащане, за да се активираа ученик или книга за достъп до електронната версия за една година. С безплатен акаунт могат да се отварят демо книги и електронни учебници, да се четат наименованията в 3D анимациите и видеоклиповете, както и да се слушат разкази на български или на английски език.БНТ, "Просвета" и "Клет"


От началото на дистанционното онлайн обучение на учениците заради обявеното извънредно положение БНТ 2 излъчва всеки делничен ден от 9.15 до 12 часа и от 13 до 16 часа видеоуроци и образователни клипове за различните класове и възрасти. Уроците са част от образователната програма "С БНТ на училище", която е съвместна инициатива на министерството на образованието, БНТ и издателство "Просвета". Учениците могат да гледат уроците освен по БНТ 2, и на сайта и фейсбук страницата на издателството, както и в интерактивната телевизия от VIVACOM в специалната секция "Училище" във филмовия пакет Mахi и в TV GO .


Издателството използва за някои от електронните си учебници видеа на сдружение "Българска история", част от платформата VIVA History, създадена с подкрепата на VIVACOM.


Издателство "Клет България" също осигури безплатен достъп до всичките електронни варианти на учебниците и помагалата си от 1 до 10 клас с марките "Анубис", "Булвест 2000" и "Klett". Предоставило е електронни образователни ресурси и към програмата "С БНТ на училище", казаха пред "Дневник" от издателството. "Клет" е създало и учителски пакет 2020, наречен "Заедно към върха", част от който е образователната среда IZZI (съкратено от интерактивно, занимателно, забавно, интегриращо). Тя включва над 13 500 интерактивни задачи и игри, 3D и VR панорами, видео, аудио, допълнителни учебни материали, педагогически съвети и инструкции, изцяло преработени дигитални учебници. Учебниците на издателството са достъпни и в "Майкрософт Тиймс" - платформата, за която министерство на образованието осигури лицензи за българските учители.


Academico


На каналa в мрежата за видеосподеляне Youtube са публикувани безплатни образователни видеоуроци на електронно училище "Academico", предназначени за учениците от 1 до 7 клас. Те са разделени на теми, съобразени с държавните образователни стандарти за съответния предмет и клас. Уроците са разработени от преподаватели и педагози, а видеата са анимирани.


Четете скоро в "Дневник" кои са сайтовете с уроци, тестове и упражнение за самоподготовка за матурите за 7 и 12 клас.
Още интересни теми, свързани с дигиталното образование, може да следите в групата Образование 4.0.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK