Докато стигнете до морето - време за онлайн курс

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Докато стигнете до морето - време за онлайн курс

© Анелия НиколоваЗа четири часа път до морето може да минете курс по въведение в дигиталния маркетинг, а през двуседмичната ви отпуска дори и от плажа да участвате в онлайн обучение. Дали от любопитство и нужда от още знание, от допълнителна квалификация или преквалификация за нова работа или по други причини, хората търсят все повече възможности за допълнително обучение. Онлайн.


То показва значителен ръст през последното десетилетие, тъй като интернет и образование се комбинират, за да предоставят възможност за придобиване на нови умения. Мобилните платформи дават достъп на повече хора да се възползват, а предимствата му са безспорни:

Персонификация - машинният алгоритъм дава персонализирани решения за съдържанието на курса


Време - хората могат да подредят своите графици според удобството си и да учат 24/7 от всяко място
Пари - онлайн курсовете се оказват по-достъпна опция от традиционните и няма разходи за пътувания, а понякога необходимите материали са достъпни онлайн безплатно


На пазара има много платформи за онлайн обучение. Известни университети също дават достъп до курсове онлайн. В "Станфорд" и "Харвард" например може да вземете курсове по специалностите компютърни науки, инженерство, математика, бизнес, изкуство и личностно развитие, докато сте на компютър. Или телефон.


А светът, в който живеем, се променя толкова бързо, че уменията, развити преди само три или четири години, вече имат нужда от надграждане.


"Дневник" събра на едно място няколко платформи за допълнително обучение, подходящи както за възрастни, така и за завършващи гимназия ученици без претенция за изчерпателност. Възможностите са неограничени - има безплатни, платени или такива на символични цени. Те дават възможност за квалификация, легализирани университетски дипломи и сертификати, а някои и шанс за започване на работа веднага в партньорски компании.


Платформата Coursera


Водеща платформа за онлайн учене, която предлага над 4000 онлайн курса, проекти и специализации. Те дават сертификати и дипломи от университети и компании от световен мащаб. Работи с над 200 университета и 2400 компании, сред които университетите в Мичиган, Илинойс, "Станфорд", "Гугъл", Ай Би Ем. Предлага обучение в бизнес, програмиране, графичен дизайн и помага за започване на кариера в ИТ, изкуствен интелект. Някои от курсовете са безплатни, други са на символична цена. Лекторите са специалисти от университети и компании, курсовете продължават от 4 до 6 седмици. В Coursera през мобилен телефон достъпът до курсовете е от всяка точка, а могат да се свалят и гледат и офлайн.


Център за онлайн обучение Aula.bg


Платформата съдържа над 50 компютърни курса онлайн (Word, Powerpoint, AutoCAD, 3DS Max, Photoshop, Excel, InDesign, AutoCAD и др.), които ви помагат да пестите време, като повишите вашите професионални умения. Те са платени, но форумът на платформата е безплатен, независимо дали сте си закупили курс. Може да го използвате и да получавате отговори от преподавателите и преминалите курсовете, ако изпитвате трудности при работата с някоя програма. Преподавателите са експерти с практически опит минимум 10 хил. часа със софтуера, който преподават. Видеообучението е на български език, може да го правите по всяко време и от всяка точка на света, а всеки, завършил курс в учебния център, получава удостоверение, регистрирано в министерството на образованието.


Телерик Академия


Обученията в една от най-успешните образователни организации в България и пионер в частното обучение на ИТ и дигитални специалисти "Телерик академия" са присъствени, но в момента, заради ситуацията около COVID-19, всеки може да се възползва от онлайн обучение. Курсовете са платени. Програмите на Telerik Academy Alpha са интензивна шестмесечна подготовка за кариерен старт в ИТ индустрията. Те са насочени както към студенти от ИТ специалности, които искат да развият търсените от бизнеса практически умения, така и към професионалисти и студенти от други сфери с малко или без опит в областта, които целят да се преквалифицират. Програмите Telerik Academy Upskill са насочени към професионалисти с опит, които искат да надградят уменията си. Курсовете са с продължителност 3 месеца. Програмите се базират на 10-годишния опит на Академията и са изградени и валидирани от ИТ сектора с фокус върху практиката, индивидуалния подход на обучение и работата по реални проекти.


"Софтуерен университет"


Накратко, "СофтУни" създава програмисти. В курсовете по софтуерно инженерство се използва моделът "учене чрез правене", като учебният план е разработен с прякото участие на компаниите от ИТ сектора. Студентите могат да избират дали да се обучават присъствено или онлайн за всеки отделен модул от учебния план. Той започва с безплатен курс Programming Basics, който е подготвителен за програмата и завършва с приемен изпит. Обучението е платено, като през март "СофтУни" подкрепи усилията за превенция около изолацията заради коронавируса, като пусна някои от обученията си безплатно, можете да ги разгледате тук.


"Пуснахме и безплатно обучение за безработни", уточни пред "Дневник" Ален Паунов, образователен директор на "СофтУни". Все още за кандидатстване от цялата страна и онлайн обучение са отворени програми по дигитален маркетинг, дизайн, както и софтуерно обучение. Безработните само трябва да изпратят документ, че са записани в бюро по труда, а обучението им ще е безплатно до завършването им.


Платформата Skillshare


Тя е онлайн учебна общност, която предлага хиляди безплатни и платени курсове по илюстрация, дизайн, фотография, видео, начин на живот, дори по готварство.


Платформата Udemy


Съдържа над 100 хиляди онлайн курса от сферата на бизнес и финанси, ИТ и софтуер, дизайн, маркетинг, фотография, здраве, музика и много други. Цените са достъпни за всеки, като започват от 10 евро. Платформата помага и на организации от всякакъв вид да дадат допълнителна квалификация на служителите си, като им предоставя бизнес и технически курсове. С приложението Udemy могат да се гледат курсовете онлайн, както и да се свалят, за да се гледат в удобно време офлайн, да се слушат курсове в подкаст.


Онлайн платформата "Спейспорт"


Тя е налична на български и английски и е напълно безплатна, съдържа над 150 часа образователно съдържание от водещи експерти от цял свят. Всички лекции са на английски заради множеството лектори от НАСА, ЕКА и други международни институции, но имат български субтитри. "В момента имаме над 15 хил. потребители от цял свят", каза пред "Дневник" Виктор Данчев от "Спейспорт". Платформата се дели на 6 основни теми:

Инженерни науки
Космическа наука
Роботика и изкуствен интелект
Биология в Космоса
Космически приложения
Изследване на Космоса

Всяка тема съдържа десетки подтеми и множество видеа, които започват от много основни концепции и достигат ниво, което изисква по-задълбочени знания по математика и физика. Платформата е подходяща както за любители, които искат да научат основите зад космическите науки и технологии, така и за професионалисти. Тя предлага последователно научаване (поредни по трудност теми) или скачане от тема на тема според интересите на потребителя.


Пожелаваме ви хубаво и ползотворно лято.


Още интересни теми, свързани с дигиталното образование, може да следите в групата Образование 4.0


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2905 Весело

  "За четири часа път до морето може да минете курс по........."
  ==========
  Кое море?

  Еретик
 2. 2 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като сте тръгнали да изброявате, защо сте пропуснали Pluralsight? Особено откакто купиха DigitalTutors.

  Както и да е, трудно виждам смисъла в този "специален проект".

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2905 Весело

  Като сте тръгнали да изброявате, защо сте пропуснали Pluralsight? Особено откакто купиха DigitalTutors.Както и да е, трудно виждам смисъла в този "специален проект".
  —цитат от коментар 2 на ойроман


  Особено ако човек е вечният шофьор като мен.

  Еретик
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Полезно уплътняване на времето !!!

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#2] от "ойроман":

  Като сте тръгнали да изброявате, защо сте пропуснали Pluralsight? Особено откакто купиха DigitalTutors.Както и да е, трудно виждам смисъла в този "специален проект".
  —цитат от коментар 2 на ойроман


  Така маркират платената реклама. Чукни стрелката до "Специален проект" – то си пише чия е.

 6. 6 Профил на ойроман
  ойроман
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Корсера и Удеми да са им платили? Съмнявам се. То е любопитно, що за идиот трябва да си дори само да погледнеш примерно

  "ентър за онлайн обучение Aula.bg

  Платформата съдържа над 50 компютърни курса онлайн (Word, Powerpoint, AutoCAD, 3DS Max, Photoshop, Excel, InDesign, AutoCAD и др.)"

 7. 7 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 519 Весело

  До коментар [#6] от "ойроман":

  Корсера и Удеми да са им платили? Съмнявам се. То е любопитно, що за идиот трябва да си дори само да погледнеш примерно
  "ентър за онлайн обучение Aula.bg
  —цитат от коментар 6 на ойроман


  Направил си труд да копираш текст и да го сложиш в кавички, а те е домързяло да чукнеш стрелката до надписа "Специален проект" и да прочетеш какво пише? :)

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Това с влак е невъзможно......( който не вярва , може да се увери сам !).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK