Учене под прикритие, или приложения с тестове за децата през лятото

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Учене под прикритие, или приложения с тестове за децата през лятото

© Associated PressВсеки родител знае, че през ваканцията - особено лятната, която приемат като заслужена почивка, децата трудно могат да бъдат накарани да положат каквото и да било усилие да учат. Или поне не по начина, по който се прави в училище.


Всъщност нещата често са трудни само защото са задължителни. Като четенето през лятната ваканция - със задължителния списък на учителя по литература, отлагането до последно от младия читател и досадните проверки на стриктните родители.


Нищоправене или умерено учене


Психолозите съветват натоварването по време на трите месеца ваканция да е равномерно, защото нищоправенето също не е особено полезно в големи количества. По думите на психолога Ралица Михайлова ключът е в баланса - да има както време за почивка, така и разнообразни и интересни за детето занимания, които ангажират времето и вниманието му. Заниманията могат да бъдат най-различни - спорт, време сред природата, свирене на инструмент, уроци по рисуване, учене и преговор, езиков курс.
"Договорете се с детето в кои дни то ще учи, по колко време, по кой предмет. Така ще следва някакъв ритъм и е по-малко вероятно да протестира, когато предварително знае, че има някакво задължение в този ден", съветва психологът пред "Дневник".


Според колегата й Методи Коралов не е оправдано да се губи цялата скорост, която е набрана в училището. "Да не говорим, че децата в България в днешно време за съжаление не са особено грамотни, доказват го и тестовете PISA, и пълното спиране уж за "почивка" всъщност рязко увеличава риска да се загуби и малкото постигнато", каза той пред "Дневник".


"Не е добре да се спира рязко ученето, все едно се освобождаваш от някакъв гаден, неприятен и нежелан товар"


Методи Коралов,

психолог


В същото време претрупването с учебни ангажименти през лятото е толкова лошо решение, колкото и пълното изоставяне на всякаква учебна дейност. Затова специалистът препоръчва между една четвърт и една трета от времето, в което е будно, детето да бъде заето с учене, а останалото време да се отдава на игри и забавления.


А как се учи най лесно? Точно така - докато не знаеш, че го правиш, и се забавляваш. Затова, без претенция за изчерпателност, "Дневник" събра няколко идеи, които родителите могат да предложат на децата си през лятото - приложения с тестове, чрез които да проверят и надградят знанията си онлайн, докато се забавляват. Защото телефоните в ръцете на децата може да са полезни вместо опасни.


Книговище


Това е онлайн игра, която от май 2019 г. зарази над 10 хил. деца да се състезават да отговарят на въпроси върху любимите си книги. Над 700 са заглавията, за които вече има въпросници в платформата. Те са за деца от 1 до 7 клас и включват както задължителна за учениците литература, така и много странични художествени и научнопопулярни текстове. Част от въпросниците са създадени от самите деца.


Детето влиза в своя профил в "Книговище" и намира въпросниците към книгите, които вече е прочело. Те са подредени по трудност и се решават за определено време. Правилните отговори носят определен брой точки, а неправилните отнемат точки. Класирането позволява да се сравняват резултатите между съученици или с връстници от други училища."Кан Академия"


С над 10 хил. видеоурока и 100 хил. упражнения по математика, програмиране, компютърни и други науки това е най-мащабният онлайн портал за безплатно образование в света. Уроците обхващат учебните предмети от 1 до 12 клас, подготвителни модули от университетското образование и множество теми от общокултурен характер. От сдружение "Образование без раници", заело се с превода на платформата, избират най-подходящите видеа, статии и упражнения от "Кан Академия" и ги нареждат спрямо българската учебна програма.


Упражненията към видеоуроците са вградени в система за управление на ученето чрез изкуствен интелект. През цялото време тя анализира напредъка на учащия (на базата на упражненията) и го насочва - дали да се върне назад, защото някъде има дупки в знанията и не се справя с дадени задачи, или го насърчава да продължи напред до "100% майсторство", каза пред "Дневник" изпълнителният директор на "Образование без раници" Розалина Лъскова.


Уча.се


Платформата съдържа над 16 хиляди видеоуроци и тестове. Те покриват всички предмети от 1 до 12 клас по официалната учебна програма, а освен това допълнителни възможности, като уроци по китайски език например.


"Нашето вечно мото още от самото начало е, че правим уроците на разбираем и интересен език. Следваме тази формула и това им харесва на учениците. Във видеоуроците покриваме всичко, което им трябва за училище. Разбират всичко, защото го обясняваме много внимателно - без клишета и необяснени термини. Запомнят го много повече, защото получават информацията по два канала - виждат анимациите и чуват обяснението. Интересно им е, защото вкарваме приятно чувство за хумор и им обясняваме като на приятел, няма дистанция между нас", казва създателят на сайта Дарин Маджаров пред "Дневник".


След всеки видеоурок има тест/упражнение. След като го завършат, на местата, където учениците са сгрешили, с един клик им се пуска точният откъс от видеоурока, където точно тази част е обяснена. Така наваксват веднага пропуснатото и продължават напред. Сайтът има безплатна част, в която могат да се гледат уроци, и платена версия с повече видео и упражнения.


Математика


Viva Cognita е партньорски проект на Института по математика и информатика на БАН, Съюза на математиците в България и VIVACOM. На сайта могат да се намерят онлайн курсове за ученици и учители по математика и информатика (предстои скоро да добавят и по биология). Свободно достъпни са общо над 1000 интерактивни задачи, групирани в различни секции. Те се решават по пътя на експериментирането, с безплатни програми като Geogebra. Така учениците сами откриват вярното решение и запомнят по-лесно пътя, по който са стигнали до него. Платформата организира и различни математически състезания, в които ползвателите й могат да премерят знанията си.


Географ.бг


Сайтът предоставя актуална, любопитна и полезна информация за географски факти и куриози, за географи и пътешественици, за географско образование и професионална реализация, и въобще за всичко географско. Съдържа стотици безплатни онлайн тестовете и игри, в които децата могат да проверят и обогатят знанията си по география под формата на игра.


История


VIVA History е най-големият образователен проект на сдружение "Българска история" с подкрепата на VIVACOM, безплатен е и съдържа 250 видеоматериала на историческа тематика. За най-малките потребители на платформата екипът на "Българска история" е осигурил поредицата "За деца", в която под формата на кратки анимационни филми са пресъздадени българската история, бит, култура, спорт и наука. Платформата съдържа множество безплатни тестове в различни области като култура, история, география, литература, спорт. Те са под формата на видеа, в края на които е дадено подробно обяснение на правилния отговор.


Тестове по история на България за 10 клас е безплатно приложение, тестовете са подредени по уроци. Може да се избира между 3 опции: 10 случайно избрани въпроса; 10 въпроса с изпращане на резултатите до посочен от потребителя адрес и ограничение от 10 минути; както и тест с максимален брой въпроси. След приключване се показват резултатите в точки, проценти, верните и грешни отговори. Работи без нужда от връзка с интернет (с изключение на изпращане на резултатите). Тестове по история за 7 клас е подобно, можете да намерите приложения по история за всички класове.


Езикови тестове


Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките предлага безплатно езикови задачи, езикови игри, видеоуроци, тестове, диктовки. В приложението Оценка БЕЛ съдържа десетки тестове по български език и литература, подредени по класове.


Десетки са и приложенията за проверка и упражнения на знанията по езици. Например с безплатния English Level Tests A1 to C2 в 7 нива на владеене на английски - от начинаещ до "натурализиран" английски говорещ, детето може да определи нивото си в тест, след приключването на който излизат предположения за резултати на някои от най-популярните изпити TOEIC, TOEFL и IELTS. English Verb Trainer пък дава възможност да се упражнят както самите форми на глаголите, така и глаголните времена. За по-малките ученици (1 - 4 клас) е подходящо приложението Английски език за начинаещи, което е безплатно и дава основни граматични правила. Всяка глава съдържа кратки и ясни обяснения на английската граматика, викторини за всеки урок и финален тест. Deutsch für Anfänger съдържа 10 теста по немски за начинаещи. Още приложения за учене на чужди езици можете да намерите тук.


Приложения за листовки


За тийнейджърите над 16 години какво по-добро време от лятото да изкарат шофьорски курс. Зебра тест предоставя възможност да се подготвите за кандидатшофьорския изпит и дори не изисква интернет връзка. Приложението е свързано с интерактивен учебник за кандидат-шофьори посредством QR кодове, които при сканиране отвеждат до полезни учебни филми по пътна безопасност или до образователни игри. Автоизпит е друго безплатно приложение за решаване на листовки онлайн.


Още дигитални образователни платформи можете да намерите тук.


Още интересни теми, свързани с дигиталното образование, може да следите в групата Образование 4.0


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK